NavMenu

Da li će 2021. biti salona automobila u Ženevi?

Izvor: Nezavisne novine Petak, 29.05.2020. 07:48
Komentari
Podeli
Organizatori ovogodišnjeg sajma automobila u Ženevi bili su prinuđeni da čitav događaj otkažu samo nekoliko dana pred otvaranje zakazano za 5. mart, a kako sada stvari stoje velika je vjerovatnoća da ženevskog auto-salona neće biti ni 2021. godine.

Kako prenosi B92, s obzirom da su pripreme za martovski sajam bile već privedene kraju, a ta manifestacija ipak nije održana, organizatori su zatražili od ženevskog kantona finansijsku pomoć kako bi pokrili gubitke koji se procenjuju na 11 miliona švajcarskih franaka (10,3 miliona evra) i počeli pripreme sljedeću godinu.

Vlasti u Ženevi su predložile paket pomoći u iznosu od 16,8 miliona franaka (15,7 miliona evra), ali je Fondacija Međunarodnog sajma automobila u Ženevi, koja organizuje ovu tradicionalnu izložbu četvorotočkaša, u međuvremenu odustala od prvobitnog zahtjeva uz obrazloženje da su nametnuti uslovi pozajmice u suprotnosti sa statutom Fondacije.

- Nažalost, uslovi vezani za zajam, nisu prihvatljivi za Fondaciju. U stvari, oni su u suprotnosti sa statutom i naročito sa svrhom Fondacije koja je formirana prije više od 100 godina - navodi se u saopštenju.

Spekuliše se da su organizatori u međuvremenu dobili signale od mnogih velikih proizvođača automobila da oni ne planiraju učešće na sajmu 2021. ukoliko do njega dođe, ali da bi bili zainteresovani da se u Ženevi pojave 2022. godine.


I prije izbijanja pandemije bilo je upadljivo da auto-kompanije sve češće "preskaču" velike međunarodne izložbe četvorotočkaša, kako zbog uštede, tako i zbog smanjenog interesovanja potencijalnih kupaca koji svoje aktivnosti vezane za informisanje i kupovinu automobila "sele" na Internet. Kriza izazvana korona virusom samo će osnažiti ove trendove u budućnosti, pa treba očekivati da velike sajamske manifestacije počnu da menjaju svoju tradicionalnu koncepciju i prilagode je novim komunikacionim kanalima i savremenim kretanjima na automobilskom tržišt.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.