NavMenu

IRU ažurirao mjere za transport u Italiji, Velikoj Britaniji, Grčkoj i Španiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.05.2020. 09:20
Komentari
Podeli
(Foto: 1933bkk/shutterstock.com)
Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještena je od IRU-a o novim uslovima/mjerama za transport u Italiji, Velikoj Britaniji, Grčkoj i Španiji.

Italija (25. maj 2020.)

Strani vozači koji posluju u Italiji moraju do 2. juna 2020. godine imati potvrdu da su zaposleni i trenutno rade kao vozači. Ministarstvo saobraćaja je navelo da je strani vozač koji radi u Italiji dužan nositi samo izjavu (na talijanskom jeziku) kojom potvrđuju svoje razumijevanje odredaba vanredne situacije, puno ime i razlog boravka u zemlji, međutim "smanjena" verzija samocertifilacije (prikazana na linku) se sada mora koristiti.

Izvor: Confetra

Velika Britanija (25. maja 2020.)

Vlada Velike Britanije je najavila nove planove za putnike koji u Veliku Britaniju stižu iz inostranstva. Kao što se očekivalo, uvode se nove mjere na granici u Velikoj Britaniji kako bi se zaštitilo od drugog vala infekcije koronavirusom (Covid-19) i uključuju 14-dnevnu samoizolaciju za svakoga tko uđe u Veliku Britaniju, uz kratak popis izuzeća.

FTA sa zadovoljstvom potvrđuje da su prevoznici u cestovnom i teretnom prometu izuzeti od zahtjeva kako bi se osiguralo da isporuka robe ne bude ugrožena. Izuzeci uključuju i one koji putuju u zajedničkom putničkom području koji pokriva Irsku, Kanalska ostrva i otok Man.

Najavu matične službe možete pronaći ovdje.

Izvor: FTA

Grčka (25. maj 2020.)

Prethodna ograničenja kretanja kamiona u Carinskoj ispostavi Evzoni (BCP Grčka-Sjeverna Makedonija) ukinuta su.
Carinska ispostava Evzoni je vraćena u rad na 24 sata dnevno za sve vrste prijevoza robe.

Izvor: OFAE

Španija (25. maj 2020.)

Vlada Španije je produžila stanje uzbune do 00:00, 7. juna 2020. godine.

Kontrole na unutrašnjim granicama Europske unije zbog pandemije Covid-19 održat će se tijekom cijelog trajanja stanja alarma i njegovih produženja (zvanična uredba ovdje – samo na španjolskom).

Granice su zatvorene za kretanje osoba, osim sljedećih izuzeća:
a) španski državljani,
b) stanovnici Španije, koji moraju imati dokaz o svom prebivalištu,
c) stanovnici drugih država članica EU ili zemlje pridružene Šengenu koji putuju u mjesto prebivališta,
d) prekogranični radnici,
e) zdravstveni radnici ili zdravstveni radnici starijih osoba koji prelaze granicu da bi obavljali svoje profesionalne aktivnosti,
f) oni koji će ostati iz španskog teritorija iz bilo kojeg drugog radnog razloga, uključujući sezonske radnike, pod uslovom da imaju dokumentarni dokaz o zaposlenju,
g) oni koji imaju dokumentarni dokaz razloga više sile ili situacije potrebe i
h) osobe koje se bave prevozom robe.

Ovom naredbom postoji izmjena i dopuna Naredbe 403/2020, kojom se uvode 14-dnevne obavezne karantenske mjere za pojedince koji se vraćaju iz inostranstva. U skladu s ovom izmjenom, za vrijeme karantene, pored neophodnih kupovina namirnica ili liječničkih pregleda, dopuštene su aktivnosti koje se smatraju Kraljevskim dekretom-zakonom 10/2020, a među kojima je i prijevoz robe cestom. Zbog toga bi vozač kamiona koji u Španiju uđe drugim prijevoznim sredstvom osim svog kamiona bio podvrgnut 14-dnevnoj karanteni, ali mogao bi izaći iz karantene za prijevoz robe. Imajte na umu da se izuzeće karantene i dalje primjenjuje na vozače kamiona koji ulaze kamionom.

Izvor: ASTIC

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

19.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Izgradnja HE Dabar: Radovi u zoni mašinske zgrade, angažovano oko 100 kineskih radnika

Na izgradnji hidroelektrane Dabar, aktivirana su gradilišta u zoni mašinske zgrade, brane Pošćenje, kao i na nasipu Grebak, a na ovom projektu koji izvodi kineska kompanija Gezhouba group (Gezuba grupa) angažovano je oko 100 kineskih radnika, rekao je Srni direktor preduzeća Hidroelektrana Dabar Slaviša Stajić. Stajić je objasnio da je na nasipu Vranjača u toku gradnja pristupnog puta, pa će i to gradilište biti aktivirano u narednih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.