NavMenu

U Sarajevu otvorena prva javna punionica prirodnim gasom u BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.05.2020. 08:24
Komentari
Podeli
(Foto: novigradsarajevo.ba)
Prva javna punionica prirodnim gasom u Kantonu Sarajevo i BiH, otvorena je u općini Novi Grad. CNG punionica nalazi se u poslovnoj zoni Sarajevogasa u Butilama, a njena izgradnja koštala je 2 mil KM.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić iskazao je zadovoljstvo time što se prva punionica prirodnim gasom u KS i BiH nalazi upravo u općini Novi Grad, dodajući da je prvobitna lokacija za punionicu bila predviđena u krugu preduzeća GRAS. Međutim iz nekih razloga, to preduzeće nije prihvatilo da se punionica nalazi u krugu njihovog preduzeća, tako da će sada autobusi morati voziti 15-tak kilometara u oba pravca da bi došli do punionice, saopšteno na opštinskom sajtu.

- Nadam se da će se u narednim godinama, zahvaljujući ovom projektu, povećati broj vozila koja će koristiti prirodni gas kao pogonsko gorivo, a što će doprinijeti manjem zagađenju zraka u našem gradu. To je jedan u nizu projekata koji bi trebao podizati našu svijest kada je u pitanju ekologija, zagađenje zraka i okoline - kazao je načelnik Efendić.

V.d. direktora Sarajevogasa Samir Pajević rekao je kako realizacija ovog projekta između ostalog ima za cilj popularizaciju prirodnog gasa.

- Smanjit će se zagađenje, a samim time stvaraju se uslovi za bolji život građana. Na ovaj način postajemo dio savremenih tokova u Evropi i svijetu - rekao je Pajević.

Ministrica komunalne privrede i infrastrukure u Vladi KS Nihada Glamoč naglasila je da je BiH bila jedina zemlja u regionu koja nije imala javnu punionicu.

- Benefite će imati svi, a naročito GRAS i Centrotrans. Vrijeme će pokazati koliki je značaj ove punionice - rekla je ministrica Glamoč.

Projekat su finansirali Vlada KS sa 1,6 mil KM i Sarajevogas sa 400.000 KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.