Izvor: eKapija | Četvrtak, 28.05.2020.| 08:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Sarajevu otvorena prva javna punionica prirodnim gasom u BiH

(Foto: novigradsarajevo.ba)
Prva javna punionica prirodnim gasom u Kantonu Sarajevo i BiH, otvorena je u općini Novi Grad. CNG punionica nalazi se u poslovnoj zoni Sarajevogasa u Butilama, a njena izgradnja koštala je 2 mil KM.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić iskazao je zadovoljstvo time što se prva punionica prirodnim gasom u KS i BiH nalazi upravo u općini Novi Grad, dodajući da je prvobitna lokacija za punionicu bila predviđena u krugu preduzeća GRAS. Međutim iz nekih razloga, to preduzeće nije prihvatilo da se punionica nalazi u krugu njihovog preduzeća, tako da će sada autobusi morati voziti 15-tak kilometara u oba pravca da bi došli do punionice, saopšteno na opštinskom sajtu.

- Nadam se da će se u narednim godinama, zahvaljujući ovom projektu, povećati broj vozila koja će koristiti prirodni gas kao pogonsko gorivo, a što će doprinijeti manjem zagađenju zraka u našem gradu. To je jedan u nizu projekata koji bi trebao podizati našu svijest kada je u pitanju ekologija, zagađenje zraka i okoline - kazao je načelnik Efendić.

V.d. direktora Sarajevogasa Samir Pajević rekao je kako realizacija ovog projekta između ostalog ima za cilj popularizaciju prirodnog gasa.

- Smanjit će se zagađenje, a samim time stvaraju se uslovi za bolji život građana. Na ovaj način postajemo dio savremenih tokova u Evropi i svijetu - rekao je Pajević.

Ministrica komunalne privrede i infrastrukure u Vladi KS Nihada Glamoč naglasila je da je BiH bila jedina zemlja u regionu koja nije imala javnu punionicu.

- Benefite će imati svi, a naročito GRAS i Centrotrans. Vrijeme će pokazati koliki je značaj ove punionice - rekla je ministrica Glamoč.

Projekat su finansirali Vlada KS sa 1,6 mil KM i Sarajevogas sa 400.000 KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.