NavMenu

Na korak do eksploatacije u Varešu - Eastern Mining dobio okolišnu dozvolu

Izvor: eKapija Srijeda, 27.05.2020. 13:32
Komentari
Podeli
Federalno ministarstvo okoliša i turizma potvrdilo je okolišnu dozvolu kompaniji Eastern Mining čime je ova istraživačko-razvojna kompanija u vlasništvu kompanije Adriatic Metals iz Velike Britanije, došla na korak do izdavanja dozvole za eksploataciju.

Dozvola je dodijeljena nakon predaje procjene uticaja na okoliš koju je Eastern Mining pripremio u skladu sa zakonskim odredbama i revizijom petočlane ekspertne komisije te javne rasprave, saopšteno je iz te kompanije.

Uz okolišnu dozvolu za rudnik, postrojenje i odlagalište Veovača, kompaniji Eastern Mining su također dodijeljene preliminarne dozvole za vodu i okoliš, demoliranje lokacije historijskog postrojenja Veovača te preliminarne dozvole za vodu koje pokrivaju lokaciju rudnika, postrojenja i objekta odlagališta Veovača, uključujući i akumulaciju za skupljanje suvišne vode.

- Izdavanje okolišne dozvole veliki je korak naprijed u procesu dobivanja dozvola za početak rada rudnika u Varešu. Uprkos svim izazovima u vrijeme pandemije COVID-19, vlasti u FBiH pokazale su veliku odlučnost da u što kraćem roku pokrenu naš projekat. Nastavljamo cijeniti savjetodavni i kooperativni pristup različitih sektora vlade u BiH i radujemo se kontinuiranom napretku projekta u Varešu - naglasio je generalni direktor kompanije Eastern Mining, Miloš Bošnjaković.

Naredni korak kompanije Eastern Mining biće zahtjev za dozvolu za prostorno planiranje Federalnom ministarstvu prostornog uređenja. Ovaj zahtjev uključuje saglasnosti devet različitih komunalnih i općinskih preduzeća, a sve saglasnosti su već dobijene. Nakon dobijanja dozvole za prostorno planiranje kompanija Eastern Mining predaće zahtjev za eksploataciju Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije. Kao dio procedure za odobrenje, Ministarstvo će održati javnu raspravu u Varešu na kojoj će građani i građanke imati priliku postaviti eventualna pitanja i od kompanije dobiti odgovore.

Eastern Mining je istraživačko-razvojna kompanija u vlasništvu kompanije Adriatic Metals iz Velike Britanije. Primarni cilj kompanije fokusiran je na istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa na prostoru Vareša. Fokus aktivnosti u 2020. godini biće daljnja geološka istraživanja, kako na postojećem koncesionom prostoru tako i na širem regionalnom području, a sve u cilju povećanja potvrđenih rezervi rude i produženju životnog vijeka novog rudnika.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.