Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 27.05.2020.| 10:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tržište sa Italijom se sporo otvara, narudžbe skromne - Najveću štetu trpe fabrike obuće, tekstila i drvoprerade

(Foto: Oleksandr Lipko/shutterstock.com)
Privrednici iz Srpske čije je poslovanje usko vezano za Italiju trpe velike posljedice pandemije virusa korona, što potvrđuje i podatak da je plasman robe na tamošnje tržište u prvom kvartalu manji za 82 mil KM u odnosu na isti period lani, a iako se tržište počelo polako otvarati, narudžbe su i dalje skromne.

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu da je april u svim oblastima prerađivačke industrije bio najteži mjesec.

- Obim spoljnotrgovinske razmjene sa Italijom u prvom kvartalu iznosio je 319 mil KM, što je za oko 82 mil KM manje u odnosu na isti period prošle godine - rekao je za Glas Srpske sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik, koji je o poslovanju sa Italijom i uticaju virusa korona na firme u Srpskoj juče govorio na onlajn konferenciji koju je organizovala Ambasada Italije u BiH.

Šinik pojašnjava da je plasman robe na italijansko tržište u prva četiri mjeseca pao za 61 mil KM, dok je uvoz smanjen za oko 20 mil KM. Dodao je da su na Italiju najviše naslonjene firme i sektora tekstila i obuće, te drvoprerade.

- Analize su pokazale da skoro polovina radnika u tim preduzećima u proteklom periodu nije bila angažovana, te će na kraju godine prihod preduzeća biti značajno umanjen - rekao je Šinik dodavši da su u jeku pandemije na površinu isplivali svi problemi sa kojima su se te firme suočavale, od raznih opterećenja na rad do povećanja cijena energije i nedostatka kvalifikovane radne snage.

Među firmama kojima je korona pomrsila račune je i Dubicotton iz Kozarske Dubice koji je u proteklom periodu opstao zahvaljujući narudžbama s kraja prošle godine.

- Tržište se polako budi, narudžbe stižu, ali su one jako skromne. Naše poslovanje u idućem periodu zavisiće od toga kojom brzinom će se evropska privreda vraćati u normalu - rekao je direktor Dubicottona Dragan Vidović.

Problemi nisu zaobišli ni Fabriku obuće Veneto shoes iz Dervente koja je tek prije dva dana počela da radi punim kapacitetom.

- Od 10. aprila do 10. maja nismo radili, s tim što smo sve do prije dva dana radili značajno smanjenim kapacitetom. Bez posla je ostalo samo nekoliko radnika koji su bili angažovani na određeno vrijeme, ali i njih planiramo vratiti čim se situacija stabilizuje - rekla je direktorica te firme Snježana Jovičić.

Prema podacima Ambasade Italije, u italijanskim preduzećima i firmama sa italijanskim učešćem u BiH zaposleno je oko 12.000 radnika, a te firme ostvaruju spoljnotrgovinsku razmjenu od oko 2 mlrd KM godišnje. Na onlajn konferenciji istaknuto je da čak 84,7% preduzeća očekuje pad prihoda od 20% u ovoj godini zbog posljedica virusa korona.

Radna snaga

Dragan Vidović kaže da je pojavom virusa korona samo produbljena kriza u kojoj su preduzeća poslovala posljednje dvije godine.

- Odliv radne snage sve nas je stavio na muke i taj problem nastojali smo prevazići podizanjem ličnih dohodaka naših radnika. Nedostatak radnika je gorući problem koji će sigurno ponovo doći do izražaja kada EU ponovo otvori granice - rekao je Vidović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.