NavMenu

Izvoz sektora metalske i elektroindustrije BiH pao 18,3%

Izvor: BHRT Utorak, 26.05.2020. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: Yulia Grigoryeva/shutterstock)
Sektor metalske i elektroindustrije BiH u prva četiri mjeseca ove godine zabilježio je pad izvoza od 18,31%, odnosno 275,9 mil KM u odnosu na isti period prošle godine.

Istovremeno je uvoz ovog sektora pao za 19,04%, odnosno za 410 mil KM. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH), najveći pad je u kategoriji aluminija i proizvoda od aluminija.

- Izvoz aluminija u sirovim oblicima za prva četiri mjeseca pao je 55,2% ili za 135,2 mil KM, što pripisujemo gašenju proizvodnog pogona firme Aluminij, tako da bi do značajnog pada u ovoj kategoriji došlo i bez uticaja pandemije, imajući u vidu da je glavni proizvod koji bilježi pad aluminijum u sirovim oblicima (130 mil KM u ovom periodu) – navodi se u analizi VTK BiH.

Druga najugroženija kategorija je čelik i proizvoda od čelika (pad više od 67 mil KM), a u padu je i izvoz autodijelova (19,4% ili 26,4 mil KM).

Najveći pad izvoza metalskog sektora je registrovan sa Italijom (58 mil KM), Hrvatskom (44,8 mil KM), Srbijom (30 mil KM), Njemačkom (27,9 mil KM), Austrijom (24,9 mil KM), Slovenijom (21,2 mil KM)…

U vodećih 20 izvoznih tržišta, rast izvoza je jedino zabilježen u Rumuniju (19,7%), Poljsku (1,8%) i SAD-u (41%).

Metalska i elektroindustrija BiH osjetila je negativne posljedice već početkom 2020. pojavom koronavirusa u Kini. Kako se virus brzo proširio i početkom marta zahvatio najveća izvozna tržišta bosanskohercegovačkih firmi u EU, poslovanje je bilo veoma otežano i u mnogim kompanijama obustavljeno.

Sve kompanije metalske i elektroindustrije pogođene su krizom, a problemi su različiti od firme do firme. Podaci Privredne komore Federacije BiH pokazuju da se krajem marta i početkom aprila pad poslovanja kretao između 30 i 70 posto u zavisnosti koji su proizvodi u pitanju, u koju zemlju se izvoze i naravno zavisno od situacije kod poslovnih partnera.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Agro

Izdanci hmelja prodaju se po cijeni od 1.000 EUR za kilogram

Izdanci hmelja vrlo su osjetljivi, teško se čuvaju duže vrijeme, brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svježina ključna za njihov okus. Hmelj (Humulus lupulus L.) je u prirodi samonikla biljka koja raste na vlažnim mjestima, uz rubove šuma gdje se penje po grmlju i stablima, šikarama i živicama, uz rijeke i potoke. Podsjeća na divlje šparoge Njegovi izdanci podsjećaju na divlje šparoge i vrlo su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.