Izvor: eKapija | Srijeda, 27.05.2020.| 09:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od njive do trpeze, bez konzervansa - Mamex iz Bijeljine prvi u BiH plasira povrće iz vlastitih plastenika

Mamex-ovi plastenici kod Bijeljine (Foto: YouTube/Screenshot)
Pandemija koronavirusa pokazala je, između ostalog, koliko imamo resursa na koje se (ne)možemo osloniti, što je upalilo alarm da se stvari pokrenu sa mrtve tačke. Ako se u nekim sektorima možda i odugovlačilo sa konkretnim mjerama, čini se da ih je vanredno stanje aktiviralo.

Agrar je bio jedan od prvih sektora koji je bio na velikom ispitu, jer trebalo je podmiriti potrebe građana, a lanci snabijevanja bili su ili prekinuti ili izuzetno otežani. U tim okolnostima, morali smo da se oslonimo na domaće poljoprivrednike i njihovu angažovanost da marketi, pijace i trgovinske radnje ostanu snabdijevene.

O važnosti tog lanca uzgoja, prerade i plasmana i činjenice da gazdinstva širom BiH mogu zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta govori i primjer Mladena Lazića, vlasnika bijeljinske firme za uzgoj i preradu povrća Mamex, koji planira u julu otvoriti pogon za preradu i pakovanje povrća.

U razgovoru za eKapiju kaže da su u junu 2017. aplicirali za pomoć na poziv USAID/Sweden FARMA II projekta, tokom 2018. su dobili odobrenje i imali su rok od dvije godine da startuje proizvodnja. Početkom 2020. radili su na montiranju opreme i sve je spremno da ovog ljeta krene prerada i pakovanje povrća.

- Biće ovo jedina fabrika u BiH koja će direktno sa njive pakovati povrće u tegle i plasirati na domaće tržište. Za sada samo ćemo snabdijevati trgovinske lance u BiH. Ovo će biti naša priča "od njive do trpeze" i time želimo pokazati i dokazati značaj primarne proizvodnje, kada sa naših zasada direktno plasiramo proizvod. Kako smo i vidjeli tokom trajanja pandemije, BiH nije imala dovoljno zaliha hrane, zato moramo sve snage usmjeriti da domaću proizvodnju - ističe Lazić.

Mamex posjeduje 100 plastenika na 5 hektara i 25 hektara pod obradivim površinama.

(Foto: YouTube/Screenshot)
Nova investicija je nastavak njihovog uspješnog biznisa koji dugo razvijaju i već su stekli povjerenje kupaca u kvalitet domaćih proizvoda. Nastaviće saradnju sa lancima poput Binga i Konzuma, koji kako kaže, traže kvalitet.

- Sada radimo na kreiranju etiketa za sve planirane proizvode. Plasiraćemo krastavac sorte kibria, cvekla boro i kestrel, luk bosut, paprika crvena i slonovo uvo, bijela paprika, domaći luk. Imaćemo u ponudi i ajvar, kao i šarenu salatu. Planiraju uzgoj i preradu bebi cvekle, koja je jako popularna.

Kapacitet proizvodne linije, kako kaže Lazić za eKapiju, biće 1.000 tona
. Ali u prvoj godini rada ne očekuje toliki obim, već će to biti oko 350 tona, odnosno plasiranje oko 500.000 tegli.

- Sada smo usmjereni isključivo na plasman u BiH. Ono što se primjeti je pad trenda spremanja zimnica i salata među mladim ljudim zbog novih životnih navika. Svi hoće gotov proizvod i mi želimo pokazati da imamo tako nešto, vrhunskog kvaliteta i od domaćih, a ne uvoznih sirovina. Nemamo zaista konkurenciju u ovome i nismo novi u ovom poslu, jer godinama imamo saradnju sa trgovinskim lancima. Ovo je veliki izazov za nas i vjerujem u dobar rad - ističe Lazić.

Ova investicija koštala ih je 1 mil KM i uposliće 30 radnika. Lazić kaže da očekuje da će razvojem posla naredne godine broj zaposlenih premašiti 50. Za sada će raditi u jednoj smjeni, a kasnije planiraju dvije.

T.B.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.