NavMenu

DOMLJAN: Pad doznaka u ovoj godini 500 mil KM

Izvor: Indikator Utorak, 26.05.2020. 09:41
Komentari
Podeli
Vjekoslav DomljanVjekoslav Domljan
Pad doznaka iz inostranstva u ovoj godini mogao bi iznositi pola milijarde KM, izjavio je ekonomista Vjekoslav Domljan u emisiji Kapital O kanala.

- To znači puno za Bosnu i Heregovinu - kazao je Domljan, koji je inače godinama izučavao značaj dijaspore za ekonomiju BiH.

Ranije, Domljan je za VOA izjavio da će, makroekonomski posmatrano, ekonomija u BiH teško funkcionirati bez doznaka, posebno ako se imaju u vidu i one neformalne.

- Smanjenjem priliva doznaka doći će do velikog pada investicija, a stvari će se pogoršati nestankom deviznog priliva po osnovu turizma, te znatnim slabljenjem priliva po osnovu izvoza. Na sve to će se nadovezati depresivno djelovanje currency boarda, jer koliko deviza uđe u Centralnu banku, toliko izađe KM - objasnio je Domljan za Glas Amerike.

U proteklih nekoliko godina doznake iz inostranstva bilježile su trend rasta i činile značajan procenat bruto društvenog proizvoda.

Samo prošle godine ukupna suma novca koju je dijaspora poslala u BiH dosegla je preko 2,7 mlrd KM, a ako se uzme u obzir da dio tih sredstava stiže u gotovini, procjenjuje se da ino doznake iznosile čak 4 mlrd KM.

Ianče, 1,6 miliona osoba iz BiH živi u inostranstvu, u više od 60 zemalja širom svijeta.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.