Izvor: Indikator | Utorak, 26.05.2020.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

OC Jahorina bez odluke o zaduženju za 99 mil KM

(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Skupština akcionara OC Jahorina na kojoj je trebalo da bude donesena odluka o dugoročnom kreditnom zaduženju društva kod komercijalnih banaka za 99 mil KM radi nastavka investicionog ciklusa, zakazana za ponedjeljak, 25. maja, nije održana, piše Indikator.ba.

Skupština nije održana zbog nedostatka kvoruma. Istovremeno, Nadzorni odbor društva odlučio je da će odmah biti objavljen novi poziv za ponovljenu Skupštinu koja će biti održana 1. juna.

Takođe, objavljeno je mišljenje Nadzornog odbora društva o kreditnom zaduženju koje se ocjenjuje pozitivnim.
Navodi se da će se ukupan prihod povećati za 100% prve godine otplate kredita i iznosit će oko 20 mil KM, a sljedećih godina će se dalje povećavati do 24 mil do 2035. Srazmjerno tome povećat će se i dobit sa 1 mil KM koliko je planirana prve godine otplate, tj. 2023. godine na 5 mil do 2035.

- Imajući u vidu planirane pokazatelje poslovanja kao i povoljnu kamatnu stopu, rok otplate i garanciju koju će dati Vlada RS na kreditno zaduženje, Odbor za reviziju je mišljenja da se Prijedlog Odluke o dugoročnom zaduženju društva može uputiti Nadzornom odboru i Skupštini društva kao nadležnim organima za predlaganje i donošenje odluke - navodi se u mišljenju.

Kreditna sredstva koja će OC Jahorina pribaviti zaduženjem koristiće se za povezivanje skijališta Ravna planina sa skijalištem Jahorina, za izgradnju gondole za povezivanje vikend naselja Trnovo sa podsektorom Poljice, izgradnju četvorosjeda Rajska dolina sa pripadajućim stazama i sistemom za vještačko osnježavanje, sufinansiranje dijela troškova izgradnje višenamjenske hale na Jahorini, te zatravnivanje ski staza.

Za obezbjeđenje ovog kredita garanciju će dati Vlada Republike Srpske, te će se koristiti i bjanko vlastite mjenice sa klauzulom "bez protesta" i bjanko nalozi za prijenos. Takođe, Vlada Republike Srpske preuzeće postojeću garanciju na iznos od 9 mil KM, koja će se isknjižiti sa konta OC Jahorina Pale.

Iz OC Jahorina su ranije naveli da je osnovni cilj pomenutih investicija bolje iskorišćenje turističkog potencijala Jahorina, modernizacija, povećanje broja posjetilaca i obima turističkih usluga, te rast konkurentnosti poslovanja.

Najveći akcionari OC Jahorina su Akcijski fond RS sa 43,8%, Fond za razvoj istočnog dijela RS ima udio od 32,5%, Fond za restituciju RS posjeduje 14,2%, PREF 3,1%, itd.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE