Izvor: eKapija | Utorak, 26.05.2020.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za energetsku efikasnost 40 javnih objekata u Kantonu Sarajevo odobreno zaduženje od 10 mil EUR

(Foto: Radovan1/shutterstock.com)
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je 21. maja Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja, po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za Projekt energetske efikasnosti u javnim zgradama.

Radi se o zajmu u iznosu od 8 mil EUR sa rokom otplate od 13 godina, grejs periodom od tri godine, kamatnom stopom u kojoj je sadržan šestomjesečni Euribor + 1% marže na godišnjem nivou, sa polugodišnjim rokom dospijeća i jednakim otplatama glavnice na dane 20. april i 20. oktobar, te jednokratnom provizijom od 1% na iznos glavnice zajma. Iznos provizije na raspoloživa, a neisplaćena sredstva biće 0,5% godišnje, saopšteno je iz Vlade KS.

Kako je planirano, nakon donošenja ove odluke, Kanton Sarajevo će potpisati Supsidijarni ugovor o zajmu sa Federacijom Bosne i Hercegovine, kojim će zajam biti prenesen na Kanton.

Svrha ovog projekta je omogućavanje uvođenja mjera energetske efikasnosti u približno 40 javnih zgrada - škola, bolnica, vrtića i ostalih javnih zgrada od općeg interesa. Projektom će se uvesti čišće i efikasnije grijanje, bolja izolacija, bolje osvjetljenje i ukupno će se poboljšati stanje zgrada.

Prema preliminarnim procjenama, a koje su uzete iz ranije pomenute Studije energijske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo, energijskom obnovom pomenutih javnih objekata očekuje se ostvarenje ukupne godišnje uštede od oko 1.687.130 KM. Drugim riječima, realizacijom ovog projekta, pored svih drugih pozitivnih efekata - sociološki, okolišni, privredni, edukativni i slično očekuje se smanjenje potrošnje energije do 50 posto po objektu, kao i otplata investicije iz ostvarenih ušteda u roku od oko 10 godina.

Na i stoj sjednici Vlada je dala saglasnost za prihvatanje investicionog granta Evropske Unije iz Regionalnog programa energetske efikasnosti za Zapadni Balkan u iznosu od 2 mil EUR po osnovu Ugovora o grantu između Bosne i Hercegovine i EBRD-a za pomenuti projekt energetske efikasnosti u javnim zgradama.

Podsjećamo da je u pitanju projekt "Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo" na koji je Vlada KS u martu prošle godine dala saglasnost za njegovo pokretanje sredstvima u ukupnom iznosu od 10.000.000 EUR (ekv.19.558.300 KM), od čega je tada planirano da se preko ino zaduženja obezbjedi 8 mil EUR, a ostatak sredstava do 2 mil EUR putem granta.

Na ovaj ukupni iznos sredstava naknadno će biti prihvaćeno još 1.130.000 EUR namijenjenih za pružanje tehničke podrške, čime će za realizaciji ovog projekta biti osigurano 11.130.000 EUR-a.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE