Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 25.05.2020.| 12:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usvojen prijedlog korona-zakona u Hercegovačko-neretvanskom kantonu - Stiže finansijska injekcija firmama

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona je na sjednici održanoj u petak, 22. maja, usvojila Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i podršci privredi na području HNK.

Zakonom je, takođe, otvoren prostor i za druge subvencije u privredi, uz jasno utvrđene uslove. Predviđena su oslobađanja od određenih fiskalnih i parafiskalnih nameta (oslobađanje od plaćanja dijela tekuće koncesijske naknade i naknade za zakup poljoprivrednoga zemljišta, plaćanja boravišne takse i članarine Turističke zajednice te plaćanja drugih administrativnih taksi) kao poticaj privredi i povećanje konkurentnosti na tržištu.

Ono što je, takođe, važno naglasiti jest kako će pravo na subvencionisanje moći ostvariti oni poslovni subjekti kojima je zabranjen rad tokom borbe protiv pandemije, uz uslov da imaju izmirene obaveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plate zaključno s februarom ove godine i da nisu otpuštali radnike u vrijeme trajanja zabrane rada.

Zakonom je predviđeno da iznosom od 425 KM mjesečno subvencionišu više od 10.000 plata, a vrijeme trajanja subvencionisanja najniže neto plate biće od dana početka zabrane rada do vremena prestanka zabrane za svaku pojedinu djelatnost.

Zakon takođe definiše i budžetske i vanbudžetske uštede, u smislu konkretnih umanjenja plata izabranih i imenovanih dužnosnika u HNK-u za 20%, potom umanjenja naknada za članstva u kantonalnim komisijama za 50%, kao i umanjenja naknada za članstva u nadzornim i upravnim odborima i drugim kolektivnim upravljačkim organima koje imenuju Skupština ili Vlada za 50%, dotacije političkim strankama za 20%.

- Odgovorno mogu reći kako ćemo našim mjerama i konkretnim potezima za podršku našoj privredi tokom ove godine osigurati više od 30 mil KM - rekao je u petak premijer HNK Marinko Herceg.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.