NavMenu

Pljevlja dobijaju park od 60 ha i sa preko 45.000 sadnica - U toku projekat rekultivacije deponije Maljevac vrijedan oko 20 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 25.05.2020. 08:48
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/OPIS Zagreb)
Elektroprivreda Crne Gore uveliko sprovodi projekat fazne rekultivacije na deponiji pepela i šljake na Maljevcu u Pljevljima, koji je vrijedan oko 20 mil EUR. Na jednom dijelu deponije radovi se privodi kraju.

- Investicioni plan EPCG, koji podrazumijeva i dio ulaganja sa preko 60 mil EUR do 2023. godine u sanaciju i modernizaciju dijela termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, i pored trenutno složene epidemiološke situacije, realizuje se u skladu sa planiranom dinamikom. Radovi se izvode kontinuirano uz puno poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela o primjeni zaštitnih mjera od koronavirusa pa se ne očekuju značajnija pomjeranja zacrtanih rokova - navodi se na sajtu preduzeća.

Trenutno se intezivno radi na rekultivaciji kasete II, dok se radovi na kaseti III privode kraju i trebalo bi da budu završeni do kraja ljeta ove godine. Završetkom kasete III, u čiju sanaciju i rekultivaciju je uloženo oko 2,7 mil EUR, stvoriće se uslovi za prestanak odlaganja na postojećoj kaseti I, nakon čega će se pristupiti njenom tzv. konzerviranju, odnosno presvlačenju zaštitnim slojem gline kako ne bi, usljed potencijalno jakih vjetrova, dolazilo do podizanja prašine i drugih negativnih uticaja na životnu sredinu.

- Kada je riječ o rekultivaciji kasete II, taj dio projekta obuhvata tehničku i biološku rekultivaciju zemljišta, a ukoliko tokom predstojećih ljetnjih mjeseci epidemiološka situacija bude stabilna ti radovi trebalo bi da budu završeni u preriodu avgust, septembar ove godine. Trenutno se sprovodi tzv. tehnička rekultivacija i nanošenje gline i zemlje, dok biološka rekultivacija podrazumijeva sađenje raznih kultura trava i sadnica javora, crnog bora i ruja - navodi Nikola Vukotić iz Direkcija za razvoj EPCG.


Nakon zavšetka projekta i rekultivacije deponije Maljevac, Pljevlja će na raspolaganje dobiti uređeni park površine preko 600.000 m2, sa preko 45 hiljada sadnica javora, crnog bora i ruje, po najsavremenijim standardima struke.

- Prvi dio parka biće završen na ljeto ove godine. Biće izgrađena i biciklistička i trim staza, postavljen parkovski mobilijar, klupe za odmor i sve ostalo što sadrže savremeno uređeni parkovi. Dio aktivnosti iz projekta sprovode se iz kredita Svjetske banke, a nakon završetka projekta ekološke rekonstrukcije termoelektrane stvoriće se uslovi za tzv. inertizaciju otpada i otpočinjanje aktivnosti u vezi sa konačnim zatvaranjem deponije - saopšteno je iz Elektroprivrede.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.