Izvor: Tanjug | Nedjelja, 24.05.2020.| 18:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Telekom Slovenije u Kopru postavlja probnu 5G mrežu

Ilustracija (Foto: Viewvie/shutterstock.com)
Telekom Slovenije planira da uspostavi probnu mrežu sa 5G tehnologijom u lučkom gradu Kopar, kako bi istražili mogućnosti razvoja i testirali različita logistička rješenja, saopštila je u nedjelju, 24. maja, ta kompanija.

Planirano je da 5G infrastruktura ponudi ne samo komunikacijske usluge, već i niz drugih poput logistike, saobraćaja, zdravstva, energetike, proizvodnih pogona, pametnih gradova i zajednica, prenosi STA.

Kako se navodi luka Kopar će koristiti posljednju generaciju bežične tehnologije kako bi testirala bezbjednosna rješenja, kao i optimizaciju procesa i zaštitu životne sredine.

Budući da nova tehnologija omogućava brži transfer velike količine podataka, ona bi trebalo da pomogne u poboiljšanju kontrole bezjebednosti, ali i da olakša kontrolu potrošnje električne energije.

Kompanija dodaje da će slična rješenja biti testirana u njemačkom Hamburgu i grčkom Pireusu. Projekat postavljanja 5G tehnologije finansira se iz projekta EU Horizon 2020 i njegova vrijednost iznosi 8 mil EUR. Trebalo bi da bude gotov 2023. godine, a navodi se i da Slovenija i grad Kopar učestvuju i u drugim evropskim tehnoloskim 5G projektima.

Inače, početkom marta Vlada Slovenije zaustavila je uvođenje 5G tehnologije.

Vlada je sa dnevnog reda skinula strategiju regulatorne agencije AKOS o raspodjeli frekvencijskog spektra za 5G, na prijedlog ministra za upravu Rudija Medveda.

On je za slovenačke medije izjavio kako su "pitanja o štetnosti 5G tehnologije legitimna".


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.