NavMenu

Kakva nas turistička sezona očekuje - Hotelijeri se nadaju povratku u puni pogon

Izvor: eKapija Nedjelja, 24.05.2020. 18:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dragon Images/shutterstock.com)Ilustracija
Situacija u vezi s koronavirusom potpuno je paralisala hotelijere. Iako bilježe gubitke, ne nedostaje nade da se uskoro vraćaju u puni pogon. Hostelima nije bio zabranjen rad, ali zbog preporuka kriznog štaba Federacije BiH, imaju problem.

Do nedavno potpuno pusti hoteli, polako otvaraju svoja vrata. U hotelu Hills na Ilidži užurbano se radi na pripremi dočeka gostiju i poštivanju svih mjera. Ljetna sezona uveliko ovisi o otvaranju aerodroma Sarajevo kako bi turisti mogli početi pristizati.

- S ublažavanjem mjera povodom pandemije i mi smo počeli sa radom i sa zadovoljstvom možemo najaviti da radimo na čišćenju, dezinfekciji hotela. Radimo na svim mjerama koje će pomoći našim klijentima da borave kod nas - rekla je za O kanal Nermina Sefer, direktorica Hotela Hills Sarajevo.

Hotelska industrija je, tvrdi direktorica Hillsa, u našoj zemlji još početkom godine pogođena padom poslovanja zbog nedolaska gostiju s dalekog istoka. Sve je kulminiralo u martu, ali dva mjeseca nakon najoštrijih mjera, hotel je spreman za ponovni rad u punom kapacitetu. Već sredinom juna, Hotel Hills bit će domaćin seminara i svadbenih dešavanja. To je znak da se situacija polako vraća u normalu.

- Ovdje se može ispoštovati socijalna fizička distanca. Imat ćemo i dezinfikacione tunele, termo-kamere, naše osoblje će nositi rukavice i maske i kontrolisat ćemo njihovo zdravstveno stanje. Tako da se pripremamo da punim kapacitetom i što prije počnemo sa punim radom - dodala je Nermina Sefer.

Za razliku od hotela koji su bili zatvoreni, hostelima je protekla dva mjeseca bilo dozvoljeno poslovanje, ali je ono tek sada upitno. Najnovija preporuka vlasti hostelijerima je da im se ne preporučuje poslovanje. Zašto ako mogu ispoštovati mjere, pitaju se u hostelu Franc Ferdinand u centru Sarajeva. Kažu – imaju dovoljno soba gdje može boraviti po dvoje gostiju i niko neće biti ugrožen.

- Recimo može grupa od osam Slovenaca biti u jednoj sobi, mogu se napraviti fine preporuke kojih bismo se mi pridržavali i gosti hostela, da ne radimo u ful kapacitetu, ali da radimo da preživimo - kaže Nirela Smajović, menadžer hostela Franz Ferdinand.

Pandemija je u ovom hostelu zadesila goste iz dalekih zemalja.

- Došao sam da posjetim balkanske zemlje i evo… doslovno sam ostao zaglavljen u Sarajevu. Granice su zatvorene. Dosadno mi je ali strpljivo čekam da vidim šta će se dalje dešavati - rekao je Andrew, gost iz Australije.

Ostati kod kuće ili ipak putovati, postalo je jedno od najvažnijih pitanja pandemije. Hotelijeri i turistički radnici iščekuju ljeto s nadom da će granice biti otvorene i da će normalizacija aviosaobraćaja vratiti Sarajevo na mapu najpoželjnjih destinacija.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.