Izvor: Indikator | Subota, 23.05.2020.| 12:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Krenule ino-narudžbe - Drvoprerađivačka industrija u RS pokazuje znakove oporavka

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Postoje naznake oporavka drvoprerađivačke industrije i proizvodnje namještaja, kazao je za Srpskainfo sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS Lazo Šinik.

– Na početku pandemije smo bili skeptični, ali situacija se popravlja. Ovaj sektor zavisi, kao što je već poznato, od tržišta Zapadne Evrope. Kako se to tržište, na koje izvozimo najznačajniji obim proizvodnje, bude oporavljalo tako će da teče i oporavak naše industrije – navodi Šinik. Po trenutnim pokazateljima, dodaje, u prva dva kvartala neće biti baš dobri rezultati, ali se nivo proizvodnje od prije pandemije očekuje na jesen.

Početak godine je za drvoprerađivačku industriju i proizvođače namještaja bio obećavajući - prva dva mjeseca su pokazivala znake oporavka, ali već od marta kreće pad zbog pandemije korona virusa. Statistika bilježi pad proizvodnje namještaja u martu za čak 38,5%, a vjeruje se da će u aprilu biti i veći. Međutim, s popuštanjem mjera kod nas, te u regionu i cijeloj Evropi, situacija se popravlja i kreću narudžbe.

Goran Marčeta, direktor Prima ISG iz Gradiške ističe za Srpskainfo da u ovom trenutku bilježe znake oporavka i da bi, ako se situacija ovako nastavi, već u junu mogli da budu na nivou kao prije pandemije koronavirusa.

– Ne mogu da govorim u ime ostalih proizvođača, ali mi smo dosta uložili i ulažemo u rad i radnike. Bez toga ne bismo mogli ni dobro poslovati – navodi Marčeta i dodaje da gradiška Prima zapošljava oko 370 radnika. Postoji velika mogućnost da u skorijem periodu traže još radnika.

U drvoprerađivačkoj industriji RS posluje oko 500 privrednih subjekata u kojima je zaposleno oko 9.000 radnika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.