Izvor: Indikator | Subota, 23.05.2020.| 09:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zaduženje RS tokom 2020. biće do 678 mil KM

(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Prijedlogom odluke o izmjeni odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske predviđeno je dugoročno zaduživanje Srpske za ovu godinu u maksimalnom iznosu do 678 mil KM, saopštila je ministrica finansija Zora Vidović.

Vidović je rekla da je na domaćem tržištu planirano zaduženje za 354,1 mil KM, a na inostranom tržištu za 323,8 mil KM.

Prema njenim riječima, od 354,1 mil KM izvršeno je zaduženje od 214,1 mil KM i ostaje da je na domaćem tržištu još moguće zaduženje od 140 mil KM.

Vidović je rekla da su inoostrani kreditori, kao što su Međunarodni monetarni fond (MMF), Svjetska banka i Evropska komisija, ponudili finansijsku podršku u vidu povoljnih kredita, kako bi pomogli institucijama BiH i Republike Srpske s ciljem prevazilaženja finansijskih problema izazvanih pandemijom virusa korona.

Ona je navela da su uslovi kreditiranja kod MMF-a takvi da je godišnja kamatna stopa 1,05%, rok otplate pet godina i grejs period tri godine.

Vidović je rekla da Republika Srpska pregovara sa Svjetskom bankom u vezi sa kreditom koji bi služio za privredni oporavak, dodajući da je tu kamata 1%, rok otplate 20 godina, ali da još nije postignut dogovor o iznosu kredita.

Ona je navela da je Evropska komisija uputila pismo namjere i da bi vrlo brzo trebalo da se potpiše sporazum od 70 mil KM.

Vidović je podsjetila da kada je usvajan budžet Srpske za ovu godinu donijeta odluka o dugoročnom zaduženju od 315 mil KM, ističući da se sada ova cifra pomjera na 678 mil KM.

- Razlog za ovako povećanje zaduženja je pandemija virusa korona koja se desila u cijelom svijetu i u Republici Srpskoj - rekla je Vidović, izvijestio je ATV.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.