Izvor: Nova ekonomija | Subota, 23.05.2020.| 09:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Švedska banka prekida platni promet sa Srbijom

Ilustracija (Foto: cozyta/shutterstock.com)
Švedska banka Svenska Handelsbanken obavjestila je klijente u Srbiji da će račun kod ove banke biti operativan samo do 30. juna što je izazvalo nedoumice zašto neće biti moguće transakcije prema Srbiji nakon tog perioda.

U Narodnoj banci Srbije su kazali za Novu ekonomiju da je riječ samo o jednoj švedskoj banci koja namjerava od 1. jula 2020. da obustavi platni promet sa korisnicima u 90 država, uključujući i Republiku Srbiju.

- Ne raspolažemo informacijama o konkretnim razlozima za obustavljanje platnog prometa ni sa jednom od obuhvaćenih država i vjerujemo da je riječ o grešci birokratske prirode. Narodna banka Srbije je već preduzela odgovarajuće korake na potpunom razjašnjenju ovog pitanja i otklanjanju vjerovatne greške, pri čemu će učiniti sve da se u saradnji s drugim nadležnim organima i u komunikaciji s nadležnim subjektima u Švedskoj, ova, kako vjerujemo, birokratska greška pojedinačne banke, na vrijeme otkloni, stoji u odgovoru na pitanja Nove ekonomije zašto se ovo dogodilo - navode u NBS.

Centralna banka podvlači i da osim navedene švedske banke nisu evidentirali probleme u platnom prometu s drugim državama, niti su se klijenti domaćih banaka obraćali Narodnoj banci Srbije da im te banke dostavljaju obavještenje o tome da će transakcije s švedskim bankama biti moguće do 30. juna.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.