Izvor: eKapija | Petak, 22.05.2020.| 13:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada ZDK daje 1,5 mil KM za proljećnu sjetvu

(Foto: Brian Kinney/shutterstock.com)
Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Program utroška sredstava za poticanje proljetne sjetve u 2020. za što je u proračunu kantonalnog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu za 2020. godinu predviđeno 346.000 KM.

Program je osmišljen kao odgovor na pandemiju koronavirusa, a rebalansom proračuna za ovu namjenu je osigurano 500.000 KM. Međutim, iznos je reduciran na osnovu iskazanih potreba lokalnih zajednica, koje su provele javni poziv u mjesecu travnju.

- Proljetna sjetva će se sufinancirati udruženim sredstvima Federacije BiH, koja je za Zeničko-dobojski kanton opredijelila 880.000 KM, Zeničko-dobojskog kantona u iznosu od 346.000 KM te lokalnih zajednica koje će izdvojiti 286.000 KM. Ukupan iznos sredstava za poticaj proljetne sjetve na području ZDK je 1,5 mil KM - rekao je ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirnes Bašić, prenosi sajt Vlade ZDK.

Kroz program će se sufinancirati nabavka sjemena, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava. Pravo na poticaj imaju proizvođači koji su obavili proljetnu sjetvu, koji su upisani u registar klijenata, odnosno gazdinstava i koji dostave validne dokaze o kupovini sjemena, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava. Maksimalni iznos poticaja po ovom programu po korisniku iznosi 1.000 KM.

Ako se redovnom programu poticaja poljoprivrednoj proizvodnji od 3 mil KM pridoda program poticaja proljetnoj sjetvi vrijedan 1,5 mil KM te iznos za zdravstvenu zaštitu od 600.000 KM, Vlada Zeničko-dobojskog kantona će za poticaj poljoprivredne proizvodnje u 2020. izdvojiti više od 5 mil KM.

Firme:
Vlada ZDK
Tagovi:
proljećna sjetva
sjetva
pomoć za sjetvu
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.