NavMenu

Vlada ZDK daje 1,5 mil KM za proljećnu sjetvu

Izvor: eKapija Petak, 22.05.2020. 13:46
Komentari
Podeli
(Foto: Brian Kinney/shutterstock.com)
Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Program utroška sredstava za poticanje proljetne sjetve u 2020. za što je u proračunu kantonalnog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu za 2020. godinu predviđeno 346.000 KM.

Program je osmišljen kao odgovor na pandemiju koronavirusa, a rebalansom proračuna za ovu namjenu je osigurano 500.000 KM. Međutim, iznos je reduciran na osnovu iskazanih potreba lokalnih zajednica, koje su provele javni poziv u mjesecu travnju.

- Proljetna sjetva će se sufinancirati udruženim sredstvima Federacije BiH, koja je za Zeničko-dobojski kanton opredijelila 880.000 KM, Zeničko-dobojskog kantona u iznosu od 346.000 KM te lokalnih zajednica koje će izdvojiti 286.000 KM. Ukupan iznos sredstava za poticaj proljetne sjetve na području ZDK je 1,5 mil KM - rekao je ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirnes Bašić, prenosi sajt Vlade ZDK.

Kroz program će se sufinancirati nabavka sjemena, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava. Pravo na poticaj imaju proizvođači koji su obavili proljetnu sjetvu, koji su upisani u registar klijenata, odnosno gazdinstava i koji dostave validne dokaze o kupovini sjemena, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava. Maksimalni iznos poticaja po ovom programu po korisniku iznosi 1.000 KM.


Ako se redovnom programu poticaja poljoprivrednoj proizvodnji od 3 mil KM pridoda program poticaja proljetnoj sjetvi vrijedan 1,5 mil KM te iznos za zdravstvenu zaštitu od 600.000 KM, Vlada Zeničko-dobojskog kantona će za poticaj poljoprivredne proizvodnje u 2020. izdvojiti više od 5 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.