Izvor: eKapija | Petak, 22.05.2020.| 13:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro operativno skoro 2 mil EUR granta EBRD-a za izgradnju vodovodne mreže u Gradačcu

Ilustracija (Foto: Kidsana Maimeetook/shutterstock.com)
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o grantu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (Projekt vodosnabdijevanja - Gradačac) koji se odnosi na investicijski grant u iznosu 1.992.500 EUR iz programa Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan usmjerena na JP Komunalac Gradačac.

Svrha Projekta je da pomogne Gradu Gradačac u proširenju postojeće vodovodne mreže. U obnovljeni sistem vodosnabdijevanja biće uključena naselja smještena u južnom dijelu ove opšine sa oko 3.500 domaćinstava, a planirano je priključenje još 150 domaćinstava, saopšteno je iz gradske uprave.

Projekt se finansira zajmom EBRD-a u iznosu 6 mil EUR, koji je ranije potpisan i sredstva su efektivna, investicijskim grantom u iznosu 1,4 mil EUR iz SIDA – EBRD Fonda za okoliš i klimatske programe, te tehničke pomoći u iznosu 600.000 EUR koje obezbjeđuje Evropska banka za obnovu i razvoj, kao i u petak, 22. maja, podržanim grantom vrijednim 1,99 mil EUR Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan.

Prijedlog ugovora sa Osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika iz BiH je predložen ministar finansija i trezora.

Poslije sjednice Vijeća ministara BiH održane u petak, preostala je još samo jedna stepenica do efektivnosti sredstava i početka radova na zamjeni oko 40 km azbest-cementne mreže u užoj gradskoj jezgri.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.