NavMenu

Pandemija ubrzava robotizaciju u poslovanju - Najveće promjene se očekuju u trgovačkim lancima

Izvor: eKapija Subota, 23.05.2020. 09:04
Komentari
Podeli
(Foto: Willyam Bradberry/shutterstock.com)
Amazon je među prvima uveo tehnologiju plaćanja bez blagajni.

- Oni ne mogu dobiti virus – poručio je izvršni direktor kompanije AMP Robotics Matanya Horowitz komentirajući trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa, prenosi novac.hr.

Brojni stručnjaci iz područja robotike smatraju kako bi nastupanje ovog virusa moglo biti ključno za uvođenje robota u sve veći broj pogona zbog čega bi u ovom sektoru bez posla mogao ostati veliki broj ljudi.

- Kompanije koje su do sada planirale ‘zaposliti’ jedan ili dva robota, nakon ove pandemije sigurno će razmisliti još jednom – istaknuo je Horowitz, dodajući kako će se uskoro cijeli ovaj proces početi odrađivati i puno brže.

Njegovo mišljenje dijeli i profesor Richard Park sa Sveučilišta u Clemsonu koji smatra da, jednom kada se pandemija završi, više neće biti povratka na staro jer bi se i svijest ljudi mogla djelomično promijeniti te bi i kritičari robotizacije mogli uvidjeti prednosti robota.

- Ova će kriza potaknuti potpunu digitalizaciju naših svakodnevnih radnji. Uskoro bi se sve moglo digitalizirati – kazao je.

Kako prenosi New York Times, stručnjaci smatraju da će se najveća promjena dogoditi upravo u trgovačkim lancima, ali i malim dućanima koji bi u budućnosti u sve većoj mjeri mogli primjenjivati princip Amazonovih trgovina bez blagajnika. Naime, te su trgovine pod nadzorom kamera i senzora koji reguliraju broj kupaca. Osim toga, u Amazon Go trgovinama se ne koristi ni gotovina ni kartica već se novac skida direktno s računa kupaca koji su se s njim registrirali na samom ulasku. Da su ove trgovine potpuno automatizirane vidljivo je iz toga što osim blagajni, u njima nema potrebe za skeniranjem proizvoda jer sve što kupci uzmu prati veliki broj kamera, te proizvod odmah zaračunavaju na račun kupca.

Osim trgovina, najveća transformacija radne snage mogla bi se dogoditi i u reciklažnoj industriji. Iako je veći dio poslovanja u reciklažnim dvorištima već sada automatiziran, zbog same prirode posla kao i straha od zaraze, te niskih plaća, radnike bi i ovdje uskoro mogli zamijeniti roboti, navode stručnjaci.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.