Izvor: eKapija | Petak, 22.05.2020.| 09:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada TK će dati 10 mil KM za integrisani softver u zdravstvu - Završetak projekta predviđen do kraja 2021.

(Foto: TippaPatt/shutterstock.com)
Vlada TK je u četvrtak, 21. maja, imenovala Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za nosioca aktivnosti u nastavku procesa uspostave i razvoja integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, a koji će sve aktivnosti sprovoditi u saradnji i uz suglasnost Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.

Kako bi se uspostavio i dalje razvio integrisani zdravstveni informacioni sistem nalaže se JZU UKC Tuzla, JZU Dom zdravlja Tuzla, JZU Dom zdravlja Gračanica, JZU Dom zdravlja Živinice i ostalim javnim zdravstvenim ustanovama koje su u vlasništvu softvera koji se mogu integrisati u zdravstveno informacioni sistem, da u vlasništvo Zavoda prenesu softverske aplikacije i servere u što kraćem roku. Prijenosom vlasništva, Zavod će preuzeti obavezu održavanja integrisanog informacionog sistema.

Vlada je juče zadužila Zavod da obezbijedi odgovarajuće budžete za nabavku i održavanje opreme Zavoda i aplikacija integrisanog informacionog sistema. Sve zdravstvene ustanove, privatni zdravstveni radnici i apoteke koje imaju zaključen ugovor sa Zavodom su zaduženi da u skladu sa tačno utvrđenim specifikacijama i rokovima od strane Zavoda nabave potrebnu hardversku opremu (mrežna i kompjuterska oprema) i internet vezu, te planiraju sredstva za ove namjene kao i namjene zamjene dotrajale i nedostatne opreme, a radi integracije u zdravstveno–informacioni sistem Zavoda.

Nakon implementacije integrisanog zdravstveno-informacionog sistema, očekuje se da svaki pacijent može da provjeri svoj status osiguranja u Zavodu, da provjeri kada je naručen kod specijaliste, kao i da vidi sve svoje podatke o pregledima putem interneta. Apoteke bi imale dozvoljeni set podataka koje mogu vidjeti o pacijentima, ali bi se svaki izdati lijek mogao evidentirati u Zavodu, kao i pratiti efikasnost tretmana u zdravstvenim ustanovama.

Kako je planirano cjelokupan projekat bi trebao biti okončan do kraja 2021. godine, mada ovaj rok ovisi o dinamici realizacije procesa javnih nabavci. Vlada je izmijenila i svoj raniji Zaključak, te novim Zaključkom umjesto ranije predviđenih 4,42 mil KM za razvoj prve faze integrisanog zdravstveno-informacionog sistema predvidjela 10 mil KM za razvoj cjelokupnog integrisanog zdravstveno-informacionog sistema na području Tuzlanskog kantona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.