NavMenu

Vlada TK će dati 10 mil KM za integrisani softver u zdravstvu - Završetak projekta predviđen do kraja 2021.

Izvor: eKapija Petak, 22.05.2020. 09:05
Komentari
Podeli
(Foto: TippaPatt/shutterstock.com)
Vlada TK je u četvrtak, 21. maja, imenovala Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za nosioca aktivnosti u nastavku procesa uspostave i razvoja integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, a koji će sve aktivnosti sprovoditi u saradnji i uz suglasnost Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.

Kako bi se uspostavio i dalje razvio integrisani zdravstveni informacioni sistem nalaže se JZU UKC Tuzla, JZU Dom zdravlja Tuzla, JZU Dom zdravlja Gračanica, JZU Dom zdravlja Živinice i ostalim javnim zdravstvenim ustanovama koje su u vlasništvu softvera koji se mogu integrisati u zdravstveno informacioni sistem, da u vlasništvo Zavoda prenesu softverske aplikacije i servere u što kraćem roku. Prijenosom vlasništva, Zavod će preuzeti obavezu održavanja integrisanog informacionog sistema.

Vlada je juče zadužila Zavod da obezbijedi odgovarajuće budžete za nabavku i održavanje opreme Zavoda i aplikacija integrisanog informacionog sistema. Sve zdravstvene ustanove, privatni zdravstveni radnici i apoteke koje imaju zaključen ugovor sa Zavodom su zaduženi da u skladu sa tačno utvrđenim specifikacijama i rokovima od strane Zavoda nabave potrebnu hardversku opremu (mrežna i kompjuterska oprema) i internet vezu, te planiraju sredstva za ove namjene kao i namjene zamjene dotrajale i nedostatne opreme, a radi integracije u zdravstveno–informacioni sistem Zavoda.

Nakon implementacije integrisanog zdravstveno-informacionog sistema, očekuje se da svaki pacijent može da provjeri svoj status osiguranja u Zavodu, da provjeri kada je naručen kod specijaliste, kao i da vidi sve svoje podatke o pregledima putem interneta. Apoteke bi imale dozvoljeni set podataka koje mogu vidjeti o pacijentima, ali bi se svaki izdati lijek mogao evidentirati u Zavodu, kao i pratiti efikasnost tretmana u zdravstvenim ustanovama.


Kako je planirano cjelokupan projekat bi trebao biti okončan do kraja 2021. godine, mada ovaj rok ovisi o dinamici realizacije procesa javnih nabavci. Vlada je izmijenila i svoj raniji Zaključak, te novim Zaključkom umjesto ranije predviđenih 4,42 mil KM za razvoj prve faze integrisanog zdravstveno-informacionog sistema predvidjela 10 mil KM za razvoj cjelokupnog integrisanog zdravstveno-informacionog sistema na području Tuzlanskog kantona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.