Izvor: eKapija | Petak, 22.05.2020.| 08:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Teslić planira modernizaciju i dogradnju postrojenja za preradu pitke vode - Češka spremna dati grant od 5 mil KM

(Foto: opstinateslic.com)
Opština Teslić u narednim danima očekuje finalizaciju dogovora o donaciji Češke Republike u vrijednosti od 5 mil KM za rekonstrukciju i dogradnju postrojenja za preradu pitke vode (filter stanice) na vodozahvatu u Studencima i ugradnju najmodernije opreme za preradu i filtriranje vode.

Jedan od najznačajnijih projekata u posljednjih nekoliko decenija na području opštine Teslić rezultat je uspješne dugogodišnje saradnje sa Vladom Republike Češke i Češkom razvojnom agencijom (ČRA) koja je u maju prošle godine raspisala javni poziv na koji je aplicirala Opštinska uprava Teslić, a nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju, ovaj projekat bi se trebao realizovati u periodu 2021-2022. godine, saopšteno je iz Opštine Teslić.

Od ukupnog iznosa sredstava za realizaciju projekta procijenjenih na 4,6 mil EUR, ČRA bi obezbijedila donaciju od 2,6 mil EUR bespovratnih sredstava, a razliku bi trebala obezbijediti opština Teslić uz sufinansiranje putem Evropske investicione banke ili iz drugih izvora.

Prema predloženom i usaglašenom memorandumu sa ČRA obaveza Opštinske uprave Teslić je obezbjeđivanje potrebnih dozvola, lokacije i sredstava za građevinski dio projekta, dok bi Češka razvojna agencija sprovela dio tendera vezan za nabavku najmodernije opreme, instalacija i laboratorijske opreme.

Uspješnom realizacijom ovog projekta, kao i završetkom FIŠE projekta uz planiranu realizaciju zamjene glavnog azbestno-cementnog voda obezbijedilo bi se efikasno i stabilno vodosnabdjevanje opštine Teslić.

Da bi ovaj projekat bio realizovan i da bi opština Teslić dobila donaciju od 5 mil KM potrebno je da Skupština opštine Teslić prihvati Memorandum o razumijevanju između opštine Teslić i Češke razvojne agencije, kojom bi se ovlastio načelnik opštine da potpiše sporazum sa Češkom razvojnom agencijom, čime bi se stvorile pretpostavke za realizaciju Projekta rekonstrukcije i dogradnje postrojenja za pripremu pitke vode (filter stanice) na vodozahvatu u Studencima.

Za sufinansiranje ovog projekta, Opštinska uprava je 2017. na poziv Ministarstva finansija u Vladi RS pokrenula proceduru obezbjeđivanja kreditnih sredstava od Evropske investicione banke. Prema dobijenim informacijama iz Ministarstva finansija, Vlada RS je sa Evropskom investicionom bankom usaglasila kreditni aranžman kojim bi se ovaj projekat mogao sufinansirati uz najpovoljnije uslove, a taj ugovor je u srijedu, 20. maja, ratifikovan u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.