Izvor: eKapija+ | Četvrtak, 21.05.2020.| 14:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Efikasna zaštita od virusa - Dobojske firme Energotehnika i MBA Steel razvile moblini sistem za skeniranje

(Foto: Energotehnika)
Dobojske firme Energotehnika i MBA Steel su uz sve nastale poteškoće uložile dodatni napor u cilju izrade mobilnog tehničkog sistema koji će pomoći preventivnoj borbi protiv virusa COVID-19, a koji će sutra, 22. maja, biti prezentovan u krugu MBA Steel-a u Vidovdanskoj ulici.

- Prve pojave zaštitnih maski protiv zaraznog virusa na ulicama Bosne i Hercegovine, i samog grada Doboja, pokrenula su snažna i bolna sjećanja na slike kada su naši građani, nakon poplave tokom maja 2014. godine, sa istim takvim masakama čistili svoje stanove, domaćinstva i poslovne objekte. To je potaknulo naše radnike
da traže načine kako se postojeća situacija može učiniti povoljnijom koliko god novonastale aktivnosti to dopuštaju - naveli su iz Energotehnike za eKapiju.

Osim svog redovnog proizvoda, predizolovanih cijevi za grijanje, Energotehnika je paralalelno sa početkom pandemije u regiji, počela proizvodnju toplotnih podstanica, ali sa ključnom razlikom u odnosu na većinu dosada proizvedenih - zahtjevalo da ovaj put budu smještene u kontejner.

- Kroz prizmu planiranja, pripreme i izrade ovakvog jednog proizvoda, a podstaknuti nastalom situacijom oko pandemije, pojavilo se rješenje za sasvim neki novi proizvod, sa novom namjenom ali u sličnom formatu. Pokrenute su aktivnosti na lokalnom i regionalnom niovou, kontaktirani su vanjski saradnici i svi koji bi mogli svojim agažmanom ubrzati izradu prvog primjerka. Prvi koji su bez rezerve prihvatili ponuđeno riješenje za svoje građane bila je firma MBA Steel iz Doboja. Zajedno kao tehnička lica, a posebice iz oblasti energije i metala, postavili smo zadatak da proizvod mora biti funkcionalan sistem, prije svega višenamjenski, maksimalno mobilan, koristeći samo trenutno raspoložovi repromaterijal i opremu - navode iz Energotehnike.

Tim stručnjaka različitih profila, uključujući ljekare iz struke, konstruisao je i izradio prototip mobilnog tehničkog sistema za scanning, namijenjenog za kontrolu lica koja ulaze u razne objekte (javne ustanove, bolnice, preduzeća, granične prelaze i slično), kojim bi upravljao operater iz kontrolnog centra uz kratku osnovnu obuku zbog značajnog nivoa automatizacije.

Sistem je prenosiv i opremljen tehnikom koja omogućava: automatsko otvaranje vrata na ulazu i izlazu (kretanje u jednom smjeru), beskontaktno mjerenje temperature IC kamerom, UV lampa (dezinfekcija prostorije), sistem za dezinfekciju nogu (automatska regulacija), sistem za dezinfekciju ruku (automatska regulacija), sanitarije za pranje ruku, video nadzor, sistem ventilacije (ubacivanje i izbacivanje vazduha), klima uređaj, elektronska evidencija lica koja ulaze u objekat i druga prateća oprema.

- Iako je sam virus korona podstaknuo izradu sistema, nastojalo se odogovoriti na više različitih izazova koji bi u budućnosti mogli biti postavljeni, tako je zamišljeno da se može koristiti nakon elementarne nepogode, kao što je bila ne tako davna poplava, za potrebnu dezinfekciju hirurga i ostalog medicinskog osoblja u poljskim bolnicama.

Sistem je pogodan za prenos na bilo koju lokaciju i odmah po pristizanju može biti korišćen i za planska i vanredna ispitivanja stavnovništva prema statističkim normama - urbana, ruralna područija, centralne i granične oblasti.

- Tokom same faze izrade, pratila su se sva nova saznanja, a koja je prezentovala medicinska i ostala struka, te su se modifikacije radile odmah nakon toga. Uz sve to, u samom proizvodu je prostor optimalizovan za dopunu već predloženom opcionalnom opremom, ali i za posebne zahtjeve, prema svakom posebnom krajnjem korisniku, načinu i mjestu primjene - zaključili su iz Energotehnike.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE