Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.05.2020.| 15:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Firme Buk promet i Balegem izabrane za nastavak gradnje vodovodne mreže u Gradačcu - Posao vrijedan skoro 840.000 EUR

Ilustracija (Foto: think4photop/shutterstock.com)
U sklopu projekta Vodosnabdijevanja Gradačca u utorak, 19. maja, je potpisan anex 2 ugovora radi nastavka izgradnje vodovodne mreže na dionici Kerep–rezervoar Humke. Ova dionica je spoj vodosnabdjevanja južnog sistema sa postojećim sistemom vodosnabdjevanja u sjevernom dijelu Gradačca. Aneks je potpisan između JP Komunalac i konzorcija izvođača Buk promet iz Bijeljine i Balegem iz Gradačca.

Dužina buduće trase dionica Kerep-rezervoar Humke je 8 km, a dužina planiranog potisno-distributivnog cjevovoda je 12 km. Vrijednost dodatnih radova dionice Kerep-rezervoar Humke je 838.446 EUR. Rok za izvođenje radova je 90 dana od dana uvođenja u posao, saopšteno je iz gradske uprave.

Donatori i finansijeri cjelokupnog projekta su Švedska međunarodna agencija za saradnju i razvoj (SIDA), Češka razvojna agencija (ČRA), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF).

Gradonačelnik Edis Dervišagić izjavio je da je ovo jedan od najvećih projekata u historiji Gradačca i da isti uključuje snabdijevanje južnog dijela grada sa izvorišta Domažić, rekonstrukcija postojeće gradske mreže zamjenom zastarjelog cijevnog sistema, rekonstrukcije prečistača otpadnih voda i proširenja kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada, Vrijednost cjelokupnog projekta iznosi oko 30 mil KM i do sada je izgrađeno negdje oko 70% predviđenih radova.

Ovim projektom planirana je izgradnja više od 100 km nove vodovodne mreže (obuhvata 20.000 stanovnika) zajedno sa objektima, te izgradnja kanalizacione mreže u sjevernom dijelu Gradačca skoro 40 km kanalizacione mreže (obuhvata novih 5.000 stanovnika koji će se moći priključiti) i rekonstrukcija postojećih azbestnih cijevi, vodovoda nedovoljnog kapaciteta i dotrajale mreže u sjevernom dijelu Gradačca (obuhvata 19.000 stanovnika).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.