NavMenu

Apple i Google predstavili aplikaciju za otkrivanje izloženosti virusu korona (VIDEO)

Izvor: Beta Četvrtak, 21.05.2020. 11:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)Ilustracija
Tehnološke kompanije Apple i Google predstavile su dugoočekivanu tehnologiju za automatsko obavještavanje ljudi ako su možda bili izloženi novom virusu korona, preko aplikacije za mobilne telefone.

Softver preko bluetooth bežične tehnologije treba da utvrdi kada je neko ko je instalirao aplikaciju na telefonu proveo vrijeme u blizini drugog korisnika aplikacije koji je kasnije pozitivno testiran na virus korona.

Kompanije su navele da 22 zemlje i nekoliko saveznih američkih država već planiraju da razviju aplikacije za mobilne telefone uz pomoć njihovog softvera.

Mnoge države su do sada pokušale, uglavnom neuspješno, da razviju sopstvene aplikacije za pametne telefone radi borbe protiv pandemije virusa korona. Međutim, brojne takve aplikacije imale su tehničke probleme na telefonima kompanije Apple i onima sa operativnim sistemom Android, i nisu bile široko prihvaćene.

Te aplikacije su često koristile GPS za praćenje lokacije ljudi, što je u novom sredstvu Apple i Google zabranjeno zbog privatnosti i sumnji u preciznost tako dobijenih podataka.

Države kao što je Njemačka i savezne američke države Alabama i Južna Karolina čekale su Apple i Google aplikaciju, dok su druge zemlje navele da će predviđena ograničenja u vezi s privatnošću korisnika biti prepreka pošto zdravstveni radnici neće imati pristup podacima.


Apple i Google su naveli da ne pokušavaju da zamjene praćenje kontakata, stub u procesu kontrole zaraze koji podrazumijeva da obučeni zdravstveni radnici nalaze ljude koji su možda bili izloženi infekciji. Dva tehnološka giganta su dodala da njihov automatski sistem "obavještavanja o izloženosti" može da spriječi širenje virusa preko prenosilaca koji dolaze u kontakt s nepoznatima a još nemaju simptome.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.