Izvor: Poslovne novine | Četvrtak, 21.05.2020.| 09:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Peplast očekuje porast izvoza polietilenske ambalaže za 5% - U pripremi i dva nova proizvoda

Ilustracija (Foto: RAW4/shutterstock.com )
Kompanija Peplast iz Odžaka, jedan od lidera u oblasti proizvodnje i primjene polietilenske ambalaže u BiH i regionu, očekuje porast izvoza polietilenske ambalaže (PA) za 5% do kraja 2020. godine.

Iako je pandemija koronavirusa znatno uticala na poslovanje ove firme, a kako ističu iz Peplasta to ih neće spriječiti da u ovoj godini ostvare povećan izvoz polietilenske ambalaže (PA) u zemlje Evropske unije i regiona.

- Godišnje proizvedemo 2.800 tona polietilenske ambalaže. Od toga, 1.500 tona ili 65 posto polietilenske ambalaže izvozimo u Njemačku, Austriju, Švajcarsku, kao i Hrvatsku, Srbiju i Sjevernu Makedoniju. Do kraja 2020. godine očekujemo povećanje izvoza od 5% u odnosu na 2019. godinu, što je porast od nekih 100 tona, pa će naš ukupni izvoz iznositi 1.600 tona polietilenske ambalaže - kaže Hajrudin Hadžidedić, komercijalni direktor u Peplastu.

Pandemija koronavirusa u velikoj mjeri je poremetila poslovanje ove firme sa njihovim kupcima i dobavljačima materijala, uglavnom građevinskim firmama, čiji je promet vezan za investicije u velikom padu.

- U aprilu ove godine naša kompanija je imala pad proizvodnje za više od 20%, dok je pad proizvodnje u maju oko 30% u odnosu na isti period prethodne godine - tvrdi Hadžidedić.

Uprkos nastalim problemima u poslovanju, Peplast priprema za tržište dva nova proizvoda.

- Riječ je o jednom proizvodu u oblasti PE ambalaže, dok je drugi proizvod opšte namjene. Trenutno smo u fazi ispitivanja tržišta, a do kraja ove godine trebali bismo ići u redovnu proizvodnju. Očekujemo da će ova dva nova proizvoda imati značajni udio u postojećoj proizvodnji naše kompanije - istaknuo je.

Njihovi osnovni proizvodi su ekstrudirana polietilenska ambalaža za pakovanje u građevinskoj, petrohemijskoj, prehrambenoj, poljoprivrednoj i drvnoj industriji.

- Najveća ulaganja u prošloj godini bila su usmjerena u održavanje postojeće opreme te uređenje skladišta, parkinga i pristupne infrastrukture. Ukupna ulaganja u ove svrhe premašila su 500.000 KM - istaknuo je Hadžidedić.

Prioriteti menadžmenta ove firme do kraja 2020. su očuvanje radnih mjesta, servisiranje svih obaveza iz potpisanih ugovora sa velikim kupcima, kao i očuvanje postojećeg nivoa proizvodnje u izmijenjenim okolnostima poslovanja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.