Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 25.01.2010.| 09:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS: Za uvoz povrća, ribe i vode utrošeno 800 mil. KM

(Foto: b)

U Republici Srpskoj u toku prošle godine utrošeno je oko 720 miliona maraka na uvoz poljoprivrednih i ribljih proizvoda, dok je vrijednost uvezene prirodne vode iznosila oko 33 miliona maraka, iako za proizvodnju svih ovih proizvoda RS ima veoma dobre uslove, kazali su u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Uvoz ovih proizvoda, prema podacima Ministarstva, čini oko 20 odsto ukupnog uvoza RS.

"Analizirajući uvoz RS u 2009. godini, vidljivo je da se najviše uvoze poljoprivredni i riblji proizvodi za čiju proizvodnju imamo veoma dobre uslove. U okviru navedene grupe proizvoda, najviše je uvezeno pića, alkohola i sirća i to u iznosu od oko 104 miliona maraka, što čini oko 14,5 odsto ukupnog uvoza", kažu u Ministarstvu.

Pored toga, dodaju, vrijednost uvezene prirodne i gazirane vode za piće u RS u 2009. godini iznosila je više od 33 miliona maraka.

"Kapaciteti dvije fabrike vode u Srpskoj, "Vitinke" Kozluk i "Kruna" Mrkonjić Grad, mogu da zadovolje godišnje potrebe stanovništva za vodom. Radi smanjivanja uvoza, potrebno je da se svaka pošiljka pri uvozu u našu zemlju kontroliše uzimanjem uzoraka, kao što to rade zemlje u okruženju, a što je zadatak inspekcijskih službi", ističu u Ministarstvu.

U cilju podsticanja domaće proizvodnje i potrošnje Ministarstvo je u saradnji sa Privrednom komorom RS pokrenulo kampanju pod nazivom "Naše je bolje".

Dodaju da Ministarstvo kroz svoje aktivnosti nastoji da ukine postojeće necarinske barijere pri spoljnotrgovinskoj razmjeni, u okviru razmjene sa zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma, koji domaće i strane proizvođače dovode u neravnopravan položaj.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić kaže da mnogo veći uvoz od izvoza, u oblasti u kojoj Srpska ima veoma dobar potencijal, pokazuje da domaća privreda nema dovoljno dobre mehanizme zaštite svoje proizvodnje. Taj problem, ističe, najuočljiviji je na primjeru uvoza kukuruza, paradajza i paprike.

"Prošle godine uvezeno je 675 hiljada tona kukuruza, što je mnogo, s obzirom na to da imamo dobre uslove za proizvodnju kukuruza. Slična situacija je i sa ostalim poljoprivrednim proizvodima. Da bi se ovaj debalans popravio i da bi domaća privreda bila konkurentna, potrebno je dodatno stimulisati izvoz", rekao je Vidić.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS kažu da su, analizirajući pokazatelje o kretanju uvoza pivarskih proizvoda i njihovog učešća na tržištu BiH, podržali inicijativu "Banjalučke pivare" i Udruženja pivara BiH da se pred Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokrene postupak u vezi sa uvođenjem zaštitnih mjera od prekomjernog uvoza.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.