Izvor: eKapija | Srijeda, 20.05.2020.| 11:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Bijeljini otvoren centar za virusologiju

Ilustracija
Otvaranje laboratorije za virusologiju u okviru Bolnice Sveti Vračevi učvršćuje poziciju Bijeljine kao regionalnog centra koji može da pruži visok nivo medicinske pomoći građanima i drugog grada po razvijenosti u Republici Srpskoj, izjavio je gradonačelnik Mićo Mićić nakon otvaranja PCR laboratorije kojoj će od adnas biti moguće testiranje na novi virus korona.

- Nadam se da će zaposleni u laboratoriji, s obzirom na dobru epidemiološku sliku koju imamo u Bijeljini, pri testiranju dati prednost studentima koji ovih dana treba da nastave školovanje u Srbiji. Zahvaljujem i bijeljinskim privrednicima koji su za kratko vrijeme donirali dva miliona maraka za nabavku respiratora, čiju isporuku očekujemo uskoro – istako je Mićić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić naglasio je da će u novootvorenoj laboratoriji u početku biti moguće testirati od 30 do 50 lica dnevno, kao ida se u toku jednog radnog dana može uzeti najviše 200 uzoraka, saopšteno je iz Grada Bijeljina.

- Do sada su bolnice u Republici Srpskoj bile više orijentisane ka razvijanju bakteriološke dijagnostike, prije svega zbog manjih troškova, ali sada Bijeljina, a nadam se uskoro i Foča i Doboj, postaju dio sistema virusološkog nadzora koji će nam biti potreban u budućnosti. Čestitam zdravstvenim radnicima na predanosti tokom dvomjesečne borbe sa virusom, ali i Gradskom štabu za vanredne situacije koji je svakodnevno obavještavao građane o epidemiološkom stanju i mjerama koje treba da poštuju. Ovo je primjer kako republičke institucije mogu da sarađuju sa jedinicama lokalne samouprave – poručio je Šeranić.

Direktor Bolnice Sveti Vračevi Milica Lovrić kaže da je uspostavljanje laboratorije za virusologiju, uključujući građevinske radove, koštalo 210.000 KM.

- Samo PCR aparat košta 60.000 KM. Ovom laboratorijom bijeljinska Bolnica otvara sebi nova vrata kada je riječ o dijagnostičkim kapacitetima i omogućava nam da u svakom momentu možemo da se suprotstavimo nevidljivom neprijatelju – rekla je Lovrićeva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.