Izvor: Indikator | Srijeda, 20.05.2020.| 10:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Općina Prozor-Rama isplaćuje 800 KM po zaposlenom - Novac mora ići radnicima

Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com )
Općina Prozor-Rama koja je u 2020. ušla sa drugim najvećim budžetom u Hercegovini vrijednim 32 mil KM, donijela je niz mjera kao potporu privredi za ublažavanje posljedica koronavirusa, a između ostalog biće isplaćeno 800 KM po zaposlenom.

Općinsko vijeće je na prijedlog načelnika općine Joze Ivančevića usvojilo da se ispasti jednokratna pomoć u visini od 800 KM po zadržanom radniku u granama privrede u kojima je bio zabranjen ili značajno otežan rad.

- Taj novac mora završiti kod radnika a ne kod poslodavaca, poslodavci i mogu i trebaju svoja prava tražiti na razini Federacije i Županije - kazao je Ivančević u prijedlogu odluke, izvijestio je Ramski vijesnik.

Takođe, utvrđene su i druge pogodnosti kao što su ukidanje komunalne naknade za razdoblje u kojem je bio zabranjen rad, ukidanje zakupnina za općinski prostor, plaćanje dezinfekcije poslovnih prostora i radnji, plaćanje sanitarnih knjižica, odgađanje izvršnih postupaka, odgađanje plaćanja postojećih obaveza prema općini i slično.

- Nastaviti ćemo u što većoj mjeri izvoditi infrastrukturne radove uz nastojanje da to rade lokalni ljudi i firme. Povećaćemo i sredstva za poljoprivredu - kazao je načelnik Ivančević.

Općina Prozor-Rama ima visok budžet prvenstveno zahvaljujući visokim naknadama od hidropotencijala koji postoje na njenom području.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.