Izvor: eKapija | Srijeda, 20.05.2020.| 09:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U planu nekoliko mini hidroelektrana i solarnih postrojenja u RS - Regulatornoj agenciji stižu zahtjevi za odobrenje podsticaja

(Foto: shuttestock.com )
Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS) je 11. maja 2020. od privrednog društva Green Heat Lukavac primila zahtjev za odobrenje preliminarnog prava na podsticaj za električnu energiju koja se planira proizvoditi u postrojenju MHE Kijevo 2.

Prema dostavljenim podacima, elektrana se gradi na rijeci Željeznici, u mjestu Kijevo, opština Trnovo, instalisana snaga je 242 kW, planirana godišnja proizvodnja za koju se zahtijeva podsticaj je 1.243.750 kWh, a planirani početak rada je 31. decembar 2020.

Takođe 11. maja je od Hidroelektrana na Vrbasu primila zahtjev za odobrenje preliminarnog prava na podsticaj za električnu energiju koja se planira proizvoditi u MHE Kućna turbina.

Elektrana bi se gradila na rijeci Vrbas, na teritoriji opštine Mrkonjić Grad, instalisana snaga na turbini je 560 kW, planirana godišnja proizvodnja za koju se zahtijeva podsticaj je 4.190.000 kWh,dok je planirani početak rada 1. oktobar 2020.

Pravo na podsticaj traži i Nada Crnogorac iz Gacka, radi proizvodnje struje u maloj solarnoj elektrani Vlahinja 1 u opštini Bileća. Kod ove mini solarne elektrane instalisana snaga bi bila 49,5 kW, planirana godišnja proizvodnja 65.000 kwH, a početak rada krajm otkobra 2020.

Firma Hidroinvest je 2. marta podnijela Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske Zahtjev za izdavanje dozvole za proizvodnju električne energije u maloj hidroelektrani Dub, na rijeci Prači.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.