Izvor: Indikator | Srijeda, 20.05.2020.| 08:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro povoljni krediti za privrednike sarajevske općine Centar - Objavljen poziv za izbor banke

Sarajevo (Foto: M DOGAN/shutterstock.com)
Općina Centar Sarajevo u potrazi je za poslovom bankom sa kojom će kreirati kreditnu liniju uz subvencionisanje dijela kamatne stope putem koje će se pod povoljnim uslovima pozajmljivati sredstva subjektima male privrede na području ove općine, a koji su pogođeni posljedicama izazvanih pojavom COVID-19 virusa.

S ciljem provođenja ove kreditne linije, za subvencionisanje dijela kamatne stope Općina Centar Sarajevo obezbijedila je 340.000 KM.

Prema juče objavljenom javnom pozivu, odobreni kredit po jednom korisniku bit će maksimalno do 300.000 KM za privredna društva i maksimalno do 100.000 KM za samostalne preduzetnike sa minimalnim rokom otplate do 12 mjeseci i maksimalnim rokom do 60 mjeseci.

Krajnji rok za realizaciju kreditne linije je do utroška kreditnih sredstava, ali ne duže od 30.06.2021. godine.

Kako se navodi, prilikom izbora banke posebno će se vrednovati finansijski obim kreditne linije, ponuđena visina kamatne stope, dosadašnja iskustva banke u implementaciji kreditnih linija ovog tipa i ponuđena visina troškova obrade kredita.

Među kriterijima koji će se tražiti od banaka su stopa adekvatnosti kapitala na dan 31.12.2019. godine ne manja od 14,5%, kao i izjava da visina kapitala na na isti dan nije manja od 100 mil KM.

Rok za dostavljanje ponuda je 10. jun.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.