NavMenu

Zavidovići: Proizvodnja u Krivaji 1884 možda staje 1. februara

Izvor: Nezavisne novine Subota, 23.01.2010. 11:35
Komentari
Podeli

Preduzeće "Krivaja 1884", nastalo krajem 2008. godine zajedničkim ulaganjem zavidovićkih firmi "Krivaje" i "Ferimpexa", najvjerovatnije će 1. februara prestati s radom zbog nedostatka sirovina i problema sa sudskom registracijom.

Na to je upozorio Ismet Mujanović, direktor "Krivaje 1884" i jedan od suvlasnika "Ferimpexa", koji u novoj firmi ima 70 odsto vlasništva.

"Za sedam mjeseci Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona (ŠPD ZDK) trebalo je da nam isporuči oko 40.000 kubika bukve, a dobili smo manje od 8.000 kubika. Razlog je što nemaju dovoljne količine za isporuku. Vlada FBiH dala je prijedlog da nam se dozvoli da od Srednjebosanskog kantona nabavljamo 2.000 kubika mjesečno. Međutim, sirovina nam treba mjesec i po dana prije da je obradimo kako bismo mogli kontinuirano proizvoditi", dodao je Mujanović.

Pored nedostatka sirovina, Mujanović kao nepremostiv problem ističe i sudsku registraciju "Krivaje 1884". Registracija nove firme posljednji put nije uspjela nakon žalbi poreznih uprava FBiH i ZDK, a ranije zbog žalbi bivših radnika "Krivaje", koji nisu prešli da rade u "Krivaju 1884". Nakon što je tri puta Kantonalni sud u Zenici kao drugostepeni organ poništio registraciju "Krivaje 1884" Vrhovni sud FBiH uvažio je žalbu ovog preduzeća i donio odluku o prebacivanju ovog postupka na sud u Tuzli, "jer sud u Zenici nije bio nepristrasan".

Izet Bećirović, jedan od predstavnika bivših radnika, istakao je da će se opet žaliti ako sud u Tuzli donese rješenje o registraciji. Kao razloge protiv registracije "Krivaje 1884" naveo je to što je nad "Krivajom" pokrenut stečaj i što je ugovor o zajedničkom ulaganju neustavan, jer primorava radnike da se odreknu presuda za isplatu plata kako bi mogli preći da rade u novu firmu.

Vehbija Aličić, predsjednik Sindikata, koji okuplja oko 2.000 radnika "Krivaje 1884", kazao je da su dobili informaciju da preduzeće neće moći nastaviti s radom. On strahuje da, ako bude prekinut proces proizvodnje, firma više neće početi s radom.

"Nadamo se da će biti riješen problem sudske registracije preduzeća i da će ŠPD ZDK ispuniti svoju obavezu", rekao je Aličić.

Stipo Buljan, sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH i predsjednik Komisije za kontrolu ugovora o osnivanju "Krivaje 1884", smatra da nema smetnji da preduzeće bude registrovano. Napomenuo je da firma treba da se sa ŠPD ZDK dogovori o budućim isporukama oblovine ili da nađu sirovinu na drugom mjestu.

Buljan je kazao i da je u skladu sa zaključcima Vlade FBiH imenovan Privremeni nadzorni odbor "Krivaje", koji će odlučiti o prodaji imovine te firme radi izmirenja duga prema Poreznoj upravi FBiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.