NavMenu

U izvorištima vode za piće u Sarajevu otkrivena velika koncentracija arsena i sulfata?

Izvor: Klix Utorak, 19.05.2020. 12:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: evant/shutterstock.com)Ilustracija
KJKP ViK je obavijestio Vladu Kantona Sarajevo 13. aprila ove godine, kao i Agenciju za vodno područje rijeke Save te Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove o ispuštanju otpadnih voda bez tretmana direktno u rijeku Željeznicu.

Veliki problem leži u činjenici da se radi o trećoj vodozaštitnoj zoni izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju.

- Rijeka Željeznica nizvodno od mjesta ispuštanja otpadnih voda prihranjuje podzemna izvorišta vode za piće tako da otpadne vode mogu imati negativne posljedice po zdravstvenu ispravnost vode za piće u sistemu javnog vodosnabdijevanja. Polutanti iz otpadnih voda mogu prouzrokovati kontaminaciju tla, a s obzirom na to da je ispiranje polutanata iz tla u podzemna izvorišta dugotrajan proces, negativne posljedice po zdravstvenu ispravnost vode za piće bi bile dugotrajne - navela je u zastupnica NiP-a u Skupštini KS Danijela Kristić.

U dopisu vladi se navodi da se ispuštanje otpadnih voda u rijeku Željeznicu vrši iz objekta Lječilište Banja-Terme na lijevoj obali Željeznice i iz objekta Terme Ilidža na desnoj obali Željeznice.

- Oba navedena objekta vrše zahvatanje i korištenje termalne vode koja u svom sastavu može imati visoku koncentraciju hemijskih polutanata, što znači da se i u otpadnoj vodi bez odgovarajućeg prečišćavanja može očekivati prisustvo hemijskih polutanata, što znači da se i u otpadnoj vodi bez odgovarajućeg prečišćavanja može očekivati prisustvo hemijskih polutanata - navela je Kristić.

Laboratorija ViK-a je za interne upotrebe izvršila analize uzoraka otpadne vode koja se ispušta u rijeku Željeznicu kod bušotine termalne vode IB-2 na desnoj obali rijeke i tom prilikom detektovala prisustvo arsena (756).


- Izmjerene koncentracije arsena su znatno iznad granične vrijednosti definisane Uredbom o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije (100). Od analiziranih fizičko-hemijskih parametara odstupanje od granične vrijednosti u oba uzorka je detektovano i za parametar sulfat. S obzirom na to da prema raspoloživim podacima termalne vode i otpadne vode na navedenom lokalitetu vodozaštitne zone imaju visok sadržaj arsena, sulfata, a moguće i drugih polutanata, smatram da Skupština KS mora hitno reagovati svojim zaključkom i zatražiti što brže otklanjanje problema kako se ne bi ugrozio kvalitet vode za piće kojim se snabdijeva većina građana KS - navela je Kristić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.