NavMenu

Visoke ciljeve zamijenili preživljavanje i briga za radna mjesta - Aerodromi u FBiH u milionskim gubicima

Izvor: Klix Ponedjeljak, 18.05.2020. 14:30
Komentari
Podeli
(Foto: Fotokon/shutterstock.com)
Aerodromima u Federaciji BiH u posljednja dva mjeseca desile su se najmanje dvije loše stvari. Prvo su zbog koronavirusa zatvoreni, a nakon toga im je zbog namicanja sredstava za korona zakon Vlada FBiH srezala grant. Ovoj perspektivnoj grani podrezana su krila, a visoke ciljeve zamijenilo je puko preživljavanje.

U rebalansu budžeta Federacije BiH zbog finansijskih potreba korona zakona umanjeni su kapitalni transferi aerodromima u Bihaću, Tuzli i Mostaru za ukupan iznos od 6,5 mil KM.

Međunarodni aerodrom Sarajevo je shodno novonastaloj situaciji kada je riječ o pandemiji koronavirusa za posljedicu imao drastično smanjenje prometa te su gubici u poslovanju već značajni, kažu iz ove institucije.

- Aerodrom Sarajevo od sredine marta 2020. kao posljedicu koronavirusa te uvođenja brojnih restrikcija od većine za naše poslovanje interesantnih tržišta i država, kao i pada potražnje za letovima, bilježi značajan pad broja aviooperacija i putnika. Sasvim je izvjesno da će pad prometa u drugom kvartalu ove godine biti znatno veći, s obzirom na to da je Međunarodni aerodrom Sarajevo, shodno odlukama Vijeća ministara BiH, privremeno zatvoren za komercijalni aviosaobraćaj i to počevši od 30. marta do 1. juna 2020. - kažu oni.

Dodaju kako provode sve mjere i aktivnosti koje su usmjerene na koliko-toliko ekonomski održivo poslovanje, a to su prije svega racionalizacija svih troškova poslovanja gdje je to moguće.

- Kada je riječ o izmirenju obaveza prema radnicima, naglašavamo da se prema svim našim radnicima poštuju ona prava koj oni imaju u skladu sa Zakonom o radu, podzakonskim propisima i našim normativnim aktima. Što se tiče planova za ovu godinu vezanih za proširenje kapaciteta Aerodroma Sarajevo, trenutno se svi projekti odvijaju planiranom dinamikom, odnosno u skladu s ugovornim obavezama - kazali su.

Stanje je još gore na Aerodromu u Mostaru koji se ni ranije nije mogao pohvaliti izdašnim brojevima putnika, nego je obično sakupljao negativne rekorde.

Marin Raspudić, direktor Aerodroma u Mostaru, za portal Klix kaže kako menadžment ovog aerodroma poduzima sve kako bi održao poslovanje i sačuvao radna mjesta.

- Naši gubici su negdje oko 1,5 mil KM. Mislim da ovu godinu treba nekako preživjeti i spremati se za iduću. Uz pomoć Vlade HNK i Federacije BiH nastojat ćemo zadržati sva radna mjesta - kazao je on nesiguran da li će doći do obnavljanja linija Croatia Airlinesa prema Zagrebu, a sigurno neće Eurowingsa prema njemačkim građanima.

Mostarski aerodrom svoje nade usmjerava u domaću kompaniju FlyBosnija te oživljavanje linija koje bi u obližnje Međugorje dovelo italijanske vjernike.

- Nastojat ćemo iskoristit komparativnu prednost našeg aerodroma u odnosu na Split i Dubrovnik, jer vjernici neće morati nakon slijetanja prelaziti granice i zadovoljavati dodatne epidemiološke mjere - zaključio je Raspudić.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.