Izvor: faktor.ba | Ponedjeljak, 18.05.2020.| 09:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poslodavci traže ograničenja javnog objavljivanja finansijskih izvještaja

(Foto: Bloomua/shutterstock.com)
Poslodavci u Federaciji Bosne i Hercegovine smatraju da bi finansijski izvještaji o poslovaju privatnih firmi, koji se daju u javnost, trebalo da budu ograničenog karaktera.

Pravna i fizička lica su dužna Finansijsko-informatičkoj agenciji Federacije Bosne i Hercegovine (FIAFBiH) ustupiti svoje finansijske izvještaje, pa je Faktor od direktora FIA-e Esada Mahmutovića zatražio da pojasni kome agencija prodaje finansijske izvještaje, po kom osnovu, da li takvi podaci spadaju u domen službene tajne.

- Finansijsko-informatička agencija ne prodaje podatake već daje pravo na korištenje podataka za tačno određenu namjenu u skladu sa Pravilnikom o uvjetima i postupku ustupanja prava na korištenje podataka iz Registra finansijskih izvještaja pravnim i fizičkim licima i načinu njihovog korištenja. Naknada za ustupanje podataka je u skladu sa Pravilnikom i po naknadama utvrđenim Odlukom o naknadama za usluge Finansijsko-informatičke agencije. FIA nije korisnik budžetskih sredstava već je samofinansirajuća, tako da ustupanje podataka uz propisanu nadoknadu čini jedan od bitnih izvora finansiranja FIA-e - odgovoreno je.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kazao je kako je tražio da se ograniči nivo izvještavanja.

- Ne da se ograniči prema FIA-i, to je državna institucija, ne prema bankama jer one moraju imati podatke o svojim klijentima, ne prema inspekcijama, bilo da je to porezna, finansijska..., ali ono što izlazi u javnost, to bi trebalo biti ograničeno. Definitivno imate firme koje, koliko imam informacije, otkupe te podatke od FIA-e i onda s njima rade šta žele. Ja sam se snažno protivio tome, međutim, dobio sam informaciju iz FIA-e da je to standard, da je zakonom definisano. Da je to u skladu s direktivama Evropske unije i da oni to ne mogu sakrivati - govori Smailbegović i dodaje:

- Ja mislim da to nije primjereno. Neke podatke kao što je promet, broj zaposlenih, uredu, ali podatke o profitu firme. Vidite, meni to nije logično. Plaća je vaša tajna i niko ne smije dati podatke bez vas, i to je prema Zakonu o zaštiti podataka. A profit vaše firme svi čitaju, to je postala klasična mahala ako mene pitate. Generalno treba ograničiti dostupnost dijela podataka prema javnosti. Drugo su javne kompanije, ali to nije za svakoga da gleda, nego za institucije kojima ti podaci trebaju. Nisu oni tajna, ali nisu, ni za javnost.

Kazne za nedostavljanje izvještaja više hiljada KM

Poslodavci su dužni dostavljati finansijske izvještaje FIA-i. Za pravna lica koja se ogluše na tu zakonsku obavezu kazne su oko 12.000 KM, a za fizička lica 4.500 KM.

Pitanje koje su uputili direktoru FIA-e jeste, ko može tražiti izvještaje firmi, po kom osnovu.

- Korisnici podataka iz Registra finansijskih izvještaja su federalni, kantonalni i organi jedinica lokalne samouprave, statistika, poslovne banke, porezne uprave, berze, privredne komore, regulatori na finansijskom tržištu, pravna i fizička lica i drugi korisnici u skladu sa ovim zakonom. Podaci se mogu uz naknadu ustupiti za lično informisanje, akademsku zajednicu, poslovnu i komercijalnu obradu. Svako može bez dokazivanja pravnog interesa, uz obrazloženje svrhe i namjene, u zavisnosti o kojoj kategoriji se radi, lično informisanje, naučno-istraživačka, poslovna ili komercijalna obrada, dobiti podatke iz registra u skladu sa Pravilnikom i Odlukom o naknadama za usluge FIA-e - navodeno je.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE