NavMenu

Pad tržišta osiguranja u prva četiri mjeseca - Zbog pandemije zabilježen rast životnih osiguranja

Izvor: Indikator Nedjelja, 17.05.2020. 09:54
Komentari
Podeli
(Foto: Sychugina/shutterstock.com)
Osiguravajuća društva u Federaciji BiH zabilježila su pad premije u prva četiri mjeseca ove godine, a pozitivan razvoj predstavlja rast dodatnih osiguranja uz osiguranje života kao rezultat uticaja pandemije Covid-19, izvještava Indikator.ba.

Ukupna premija osiguravatelja u Federaciji BiH iznosila je 169,7 mil KM, što je za 1,6% manje nego u istom periodu godinu ranije, kada je premija bila 172,5 mil KM.

Pad u segmentu neživotnog osiguranja bio je 1,2%, a u području životnog osiguranja 1,6%.

Uprkos ukupnom padu, neki vidovi osiguranja koji su povezani sa krizom koju je izazvala pandemija korona virusa zabilježili su rast.

Tako su, između ostalog, dodatna osiguranja uz osiguranje života imala rast od 26,6%, a ukupna premija popela se sa 2,5 na 3,2 mil KM. Osiguranje troškova pravne zaštite imalo je rast od 1.423 posto, ali je riječ o malim iznosima, sa 720 KM premija je porasla na 10.200 KM.

Osiguranja od nezgode imala su rast od 9,1% na 12,3 mil KM, dok je premija ostalih osiguranja imovine zabilježila povećanje od 27% na 9,2 mil KM.

Najzastupljeniji vid osiguranja - osiguranje od autoodgovornosti - imalo je pad od 2,9% na 75,3 mil KM, sa 77,6 mil KM u istom periodu prošle godine.

U segmentu životnog osiguranja rente su registrovale pad od 65,4%, a ukupna premija po ovom osnovu bila je u četiri mjeseca ove godine 108.000 KM.

Adriatic osiguranje prepustilo je poziciju vodećeg osiguravatelja Sarajevo-osiguranju.

Oba društva imala su pad ukupne premije, ali je on kod Adriatica bio veći i iznosio je 5,2% dok je kod Sarajevo osiguranja iznosio 1,2%. Ukupna premija Adriatic osiguranja bila je za period januar-april ove godine 20,4 mil KM, a Sarajevo-osiguranja 22,2 mil KM.


Od 11 osiguravatelja čije je sjedište u Federaciji BiH svi su zabilježili pad premije osim tri društva - Triglav osiguranja koje je imalo rast od 20,8%, ASA osiguranja koje je uvećalo premiju za 13,3% i Central osgiuranja koje je ostvarilo rast od 8,4% Najveći pad imalo je Croatia osiguranje 21,4%.

Među 10 osiguravatelja iz Republike Srpske koja posluju na tržištu Federacije BiH rast su imali Euros osiguranje, koje je ušesterostručilo premiju, Wiener osiguranje (+16,9%), Premium osiguranje (+10,7%) i Aura osiguranje (+5,3%). Najveći opad, od -13,3% imalo je Brčko-Gas osiguranje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.