Izvor: eKapija+ | Subota, 16.05.2020.| 17:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Elnos gradi dalekovode radi napajanja budućeg autoputa u Crnoj Gori

(Foto: http://elnosgroup.com/)
Zahtjevan spoj rada u nepristupačnim geografskim uslovima Crne Gore, zajedno sa vladajućom pandemijom COVID 19, ovog proljeća nije zaustavio ekipe kompanije Elnos na izgradnji novog sistema dalekovoda koji će biti u službi energetskog napajanja dionice Smokovac-Mateševo, na novom autoputu Bar-Boljare.

Sistem dalekovoda na kojem radimo se sastoji od sljedećih dalekovodnih trasa: 2×110 kV dalekovoda Podgorica 1-Mrke i Podgorica 1-Tuzi, 110 kV dalekovod Podgorica 1-Mrke, 110 kV dalekovod Podgorica 1-Tuzi i 110 kV dalekovod Mrke-Trebješica "Izlaz".

U okviru ovog projekta naše ekipe Elnosa su zadužene za nabavku materijala, montažu i podizanje dalekovodnih stubova, elektromontažne i građevinske radove.

Trenutno, aktivno na terenu izvode izgradnju temelja, montažu i podizanje dalekovodnih stubova.

- Rad u planinskim uslovima Crne Gore zbog nepristupačnosti terena i klimatskih uslova sa sobom uvijek donosi niz izazova. Ovaj put su naše timovi na terenu s ciljem uspješne realizacije svakodnevnih zadatka izgradili mrežu novih i adaptirale dosta postojećih pristupnih puteva. Naše ekipe moraju da iskažu svoju efikasnu i praktičnu stranu na dijelovima projekta gdje se dalekovodi ukrštaju sa rijekom Moračom, te na ukrštanjima sa magistralnim putem Podgorica -Kolašin i željezničkom prugom Beograd-Bar. Ovo je projekat u okviru kojeg ćemo izvršiti i manju adaptaciju DV 400 kV Podgorica 2- Ribarevine - saopštili su iz Elnosa.

Realizacija projekta izgradnje novog sistema dalekovoda je jedan u nizu segmenta izvođenja najvećeg strateškog infrastrukturnog poduhvata u modernoj istoriji Crne Gore – izgradnje autoputa Bar-Boljare.

Investitor projekta je kompanija Monteput iz Podgorice, a rok za završetak radova je kraj septembra ove godine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.