Izvor: eKapija+ | Petak, 15.05.2020.| 14:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sarajevska firma SYS Company nudi rješenja za brzo mjerenje tjelesne temperature

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/leo2014)
Izazvan pandemijom koronavirusa, jedan od vodećih svjetskih proizvođača videonadzorne opreme Dahua Technology prilagodio je svoje proizvode i rješenja kako bi pomogao društvu u otkrivanju jednog od najvažnijih simptoma zaraze – povišene tjelesne temperature, prenosi portal A&S Adria.

Tako je kreirano HBTM rješenje za beskontaktno mjerenje tjelesne temperature (Human Body Temperature Measurement) uz pomoć preciznih stacionarnih termalnih kamera, blackbody uređaja i videosnimača s vještačkom inteligencijom (AI).

- Jedna od važnih prednosti Dahua HBTM sistema jeste i vještačka inteligencija koju omogućava AI videosnimač. Pomoću nje smo dobili mogućnost da u realnom vremenu, a na osnovu detekcije lica, mjerimo tjelesnu temperaturu grupe prolaznika bez potrebe za zaustavljanjem. Također, činjenica da je kamera stacionarna doprinosi tome da nema potrebe da se bilo ko izlaže riziku da prilazi ljudima i mjeri im temperaturu ručnim očitanjem. A s obzirom na to da se temperatura mjeri na osnovu detekcije lica u tački lica prolaznika, isključena je mogućnost lažnih alarma ukoliko se na lokaciji pojavi neko sa, npr., vrućim napitkom - naglasili su iz firme SYS Company Sarajevo, ovlaštenog distributera za Bosnu i Hercegovinu firme Dahua Technology.

Glavna odlika ovog rješenja upravo je preciznost mjerenja. Zahvaljujući blackbody uređaju, koji služi kao referentna tačka u sistemu, nivo odstupanja u mjerenju snižen je čak do 0,3°C, što je jedinstven slučaj na tržištu.

- Mi smo se potrudili, u veoma teškim tržišnim uslovima, a koji su se ogledali u prije svega strahovitim problemima s transportom opreme iz Kine i drastičnim poskupljenjima, u veoma kratkom roku dopremiti prvu pošiljku HBTM setova u Bosnu i Hercegovinu iz kvote za cijelu Evropu. Na taj način smo, kao odgovoran domaći distributer IT opreme, koji već više od 20 godina posluje na tržištu, uspjeli osigurati trenutno najbolje rješenje za precizno beskontaktno mjerenje tjelesne temperature grupe prolaznika - kazali su iz SYS Companyja.

Ovo rješenje već je našlo mjesto u velikim kompanijama i organizacijama koje vode računa da radno okruženje njihovih zaposlenika bude sigurno i gdje proizvodnja, odnosno usluge ne bi smjele stati.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.