Izvor: BANKAR | Petak, 15.05.2020.| 13:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Globalni investicioni fondovi sve više ulažu u kineske akcije

Ilustracija (Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Globalni investicioni fondovi posljednjih mjeseci ulažu sve više kapitala u kineske akcije, a čini se da bi to mogla biti naznaka dugoročnijeg trenda.

- Otkrivamo kako mnogi strani menadžeri širom svijeta prenamjenjuju svoje udjele u ovom previranju - rekao je Todd Willits, menadžer EPFR-a, kompanije za praćenje protoka kapitala.

Kako su američke akcije u aprilu pale na najniže trogodišnje nivoe, pozicija kineskih akcija među više od 800 fondova dostigla je gotovo četvrtinu njihove gotovo dva triliona dolara vrijedne imovine pod upravljanjem, pokazuju podaci EPFR-a. To je oko 20% više nego prije godinu dana, a otprilike 17% više nego prije šest godina. Podaci obuhvataju sredstva koja raščlanjuju udjele u devet kategorija dionica navedenih u kontinentalnoj Kini, Hong Kongu, Tajvanu, Sjedinjenim Državama i Singapuru.

Iako su se američke akcije u aprilu znatno oporavile, dionice u Kini držale su se relativno dobro. Shanghai Composite Index za sada je niži za 5,2% u dok je S&P 500 u istom razdoblju pao 11,1%.

Podaci EPFR-a pokazali su da su namjenski kapitalni fondovi Kine zabilježili odliv poslednjih nedelja, jer su mnogi fondovi prodati kako bi se zadovoljili zahtjevi kupaca za gotovinom. Međutim, naznačujući da su odlivi privremeni, EPFR je rekao da sredstva uložena u nekoliko regija održavaju njihovu raspodjelu u Kinu na štetu drugih tržišta kao način za postizanje ukupnih ciljeva povratka ulaganja.

Za investicione fondove koji su usmjereni na dionice na tržištima u nastajanju na globalnom nivou, prosječna alokacija u Kini je 34%, dok je za fondove koji ulažu u azijske akcije (osim Japana) na Kinu otpadalo 38%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.