Izvor: eKapija | Petak, 15.05.2020.| 11:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Završena obnova zgrade Muzičke akademije u Sarajevu

(Foto: starigrad.ba)
Završena je i druga faza restauracije zgrade Muzičke akademije, nacionalnog spomenika iz 1893. godine. U toku je uklanjanje građevinske fasadne skele nakon čega će ovaj objekat konačno pokazati izgled dostojan nacionalnog spomenika, a nakon radova koji su trajali cijelu godinu.

Prema procjenama, dnevno kroz ovu zgradu prođe više od hiljadu ljudi, a u njoj su smještene Osnovna i Srednja muzička škola, kao i Muzička akademija. Objekat je sagrađen prije skoro 130 godina i njegova restauracija bila je neophodna.

Načelnik sarajevske Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić zahvalio se svima koji su učestvovali u finansiranju radova. Prvu fazu su finansirali Općina Stari Grad, Gradska uprava Grada Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta, a drugu Ambasada Kraljevine Švedske i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo kroz projekat "Zeleni ekonomski razvoj" u kojem je također učestvovala Općina Stari Grad.

- Drago mi je što smo uspjeli obnoviti Muzičku akademiju i vratiti joj stari sjaj i hvala svima koji su učestvovali u finansiranju radova. Urađena je zamjena kompletne vanjske stolarije i fasade bod budnim okom i nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika FBiH. Na objektu je urađena i sanacija tavanskih prostorija, a u narednim danima bit će postavljena i ulazna vrata koja nismo željeli mijenjati nego smo zadržali originalna koja se trenutno restauriraju - izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Dodao je da je preostalo još da se urade nove mašinske instalacije i kotlovnica čime će biti riješen i problem grijanja u objektu, a uređenjem ove zgrade osiguravaju se mnogo bolji uslovi za rad učenika i studenata, što je potvrdila i direktorica Srednje Muzičke škole Tatjana Romanić.

- Ovo je jedna fantastična priča, danas imamo zgradu koja će nam svima omogućiti da radimo u mnogo boljim uslovima nego dosad. Naši učenici će konačno imati priliku da sviraju u koncertnoj sali bez buke izvana. Ranije, kada smo imali koncerte čulo se kako taksisti trube s ulice, bili su dosta nepovoljni uslovi. Danas možemo u miru da držimo naše koncerte i da publika uživa u onome što mi radimo - izjavila je Romanić. Govoreći o ranijim uslovima rada prisjetila se problema zbog loše izolacije.

- Bilo je mnogo problema, posebno na Muzičkoj akademiji jer krov nije bio dovoljno izolovan i zimi je bilo jako hladno. U prostorijama je zimi temperatura bila 14, 15 stepeni, dok bi ljeti bilo 40 i više stepeni i u takvim uslovima se radilo. Bilo je prilično neuslovno - kazala je Romanić.

Prva faza reastauracije Muzičke akademije obuhvatala je sanaciju nestabilnih dijelova fasade, izradu novih elemenata po uzoru na prethodne, kao i restauracija oštećene i nestabilne arhitektonske dekoracije. Već na jesen iste godine počela je druga faza projekta. Uspješno je urađena zamjena kompletne stolarije, te radovi utopljavanja, farbanja i potpune sanacije fasade. Izvršena je i sanacija tavanskih prostorija koja je uključivala kompletnu termoizolaciju poda. Ugrađeno je 150 novih prozora, a završava se i restauracija ulaznih dvokrilnih vrata. Za realizaciju projekta bila je zadužena općinska Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Restauracija fasade i stolarije na Muzičkoj akademiji radila se prema projektima koje je izradio Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

Ukupna cijena ovog vrlo značajnog projekta koji će sačuvati ovaj nacionalni spomenik, uštediti potrošnju energije, te unaprijediti uslove za rad učenika i nastavnog osoblja, iznosi oko 690.000 KM.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE