Izvor: biznisinfo.ba | Petak, 15.05.2020.| 10:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bez korona zakona u Srednjebosanskom kantonu - Pomoć privredi biće organizovana kroz specijalne programe

Ilustracija (Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)
Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije, poznat i kao "korona zakon", nije dobio podršku na sjednici Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK).

Ocijenivši da ovaj zakonski prijedlog nije predstavljao opasnost za stabilnost budžeta, njegov predlagač, ministar privrede SBK Nisvet Hrnjić, kazao je novinarima da su protiv zakona glasali ministri iz HDZ-a BiH, javio je BHRT.

Zakon je, kako je kazao, predviđao subvencioniranje minimalne neto plate, prvenstveno radnicima u djelatnostima kojima je bio zabranjen rad, a shodno budžetskim mogućnostima i uposlenicima ostalih privrednih subjekata, koji trpe štete u poslovanju.

Hrnjić je istaknuo da je, među ostalim, bilo predviđeno i oslobađanje realnog sektora od parafiskalnih nameta, u vrijeme trajanja prirodne nesreće i 90 dana nakon nje.

Vlada je propustila dobru priliku da pošalje jasnu poruku podrške realnom sektoru u ovom teškom vremenu. Propustili smo priliku, iako propis nije bio preambiciozan i kantonalni budžet ga je mogao podnijeti. Realizacija sredstava išla bi po mjesečnim programima, kada bi Vlada utvrđivala iznos subvencije i kome je ona namijenjena. Time bi u potpunosti imala mehanizam kontrole i mogućnost da spriječi bilo kakav udar na proračun – kazao je Hrnjić.

Upozoravajući na pad budžetskih prihoda, ministrica finansija Mirjana Plavčić ocijenila je da je "korona zakon" široko postavljen i da bi predstavljao dodatni udarac na budžet.

Plavčić je istaknula da volja za pomoć realnom sektoru postoji i da ona može biti realizirana kroz programe, dok zakon, kako je kazala, nije potreban.

– Zabrinjavaju nas projekcije federalnog Ministarstva financija koje predviđaju pad javnih prihoda za 20,6%, što za naš budžet iznosi 44 mil KM. Nisam podržala usvajanje "korona zakona", jer bi u ovoj formi to bio dodatni udar na budžet za još blizu toliko. Kroz rebalans budžeta, pokušavam udvostručiti iznos prethodno planiranih sredstava za pomoć realnom sektoru i iznalazim način kako bismo formirali fond za potporu. Zakon nije potreban jer njime dajete pravo da poslodavci, sa 34.000 uposlenih, imaju pravo na 203 marke, pa sad izračunajte koliko je to i koliko će trajati pandemija. Ministarstvo je tu napravilo grubi izračun, prema kojem to iznosi blizu 40 miliona maraka – naglasila je ona.

Vlada SBK ranije je usvojila program, vrijedan oko 1,3 mil KM za pomoć radnicima u djelatnostima kojima je zabranjen rad.


Kako je rečeno, na objavljeni javni poziv pristiglo je oko 1.480 prijava, a planirano je da program obuhvati oko 4.000 uposlenika.

Vlada će tim radnicima financirati 50% minimalne neto plate za april, što iznosi 203 KM po radniku.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.