Izvor: RTS | Petak, 15.05.2020.| 08:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija troši čak pet puta više energije od zemalja EU - Radi se na formiranju fonda za energetsku efikasnost

Ilustracija (Foto: Dagmara_K/.shutterstock.com)
Prošle sedmice, Vlada Srbije je usvojila Uredbu kojom se potvrđuje Program finansiranja aktivnosti i mjera unapređenja efikasnog korišćenja energije u ovoj godini. Za te namjene izdvojeno je pola milijarde dinara. Investicije su veoma važne, jer Srbija i dalje troši četiri-pet puta više energije od proseka Evropske unije.

Energetska zajednica u svom izvještaju za prošlu godinu navodi da je Srbija upravo u oblasti energetske efikasnosti najviše napredovala. S druge strane, u Srbiji i dalje ima 300.000 kuća bez izolacije.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ističe da njegovo ministarstvo, kao i Vlada Srbije, energetsku efikasnost stavljaju na vrh prioriteta.

- Mi smo čak definisali energetsku efikasnost kao novi izvor energije jer duboko vjerujemo da uštedama u potrošnji energije možemo da obezbjedimo nedostajuće ili buduće potrebe energije za Srbiju - kaže Antić.

Navodi da je izdvojenih pola milijarde dinara dio budžetskog fonda i da će biti iskorišćene, prije svega, za finansiranje projekata u lokalnim samoupravama.

- Iz iskustva znam da su to u najvećem dijelu škole, vrtići i domovi zdravlja. Mi smo imali velik broj projekata i formata u kojima smo radili na energetskoj efikasnosti. Taj budžetski fond nije jedini. Moram da istaknem i projekat rehabilitacije daljinskih sistema grijanja - kaže Antić.

Ističe da je u proteklih nekoliko godina ozbiljno investirano u 22 toplane širom Srbije, u šta je uloženo 130 miliona evra.

- Ovih 500 miliona dinara idu preko budžetskog fonda na osnovu konkursa na koje nam se javljaju lokalne samouprave, prije svega za javne objekte - objašnjava Antić.

Radi se na formiranju fonda za energetsku efikasnost

Kada je u pitanju pomoć građanima, ministar Antić kaže da je prioritet dati stručnu ali i finansijsku podršku, kako bi u tom segmentu napravili sledeći iskorak.

- Mi smo u proteklom periodu ostvarili sve planirane ciljeve, ali taj segment – da uđemo u podršku građanima kada su stanovi u pitanju – to je najveći izazov - naglašava Antić.

Naknada za energetsko unapređenje je uvedena, a ministar Antić kaže da se, uz tehničku podršku Evropske komisije i drugih partnera, radi na formiranju fonda za energetsku efikasnost.

- Uloga tog fonda će prije svega biti sufinansiranje i podrška građanima za projekte energetske efikasnosti: izolacija, stolarija, termo-tehnički segmenti zgrada, ali i nabavka energetski efikasnih uređaja za domaćinstva - naglašava Antić.

Vjeruje da će fond u svim svojim segmentima biti instaliran u toku 2020. godine i da će već 2021. biti finansirani prvi projekti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.