Izvor: Beta | Petak, 15.05.2020.| 08:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

IATA: Avionski saobraćaj se neće oporaviti bar do 2023.

(Foto: Jelena Đelić)
Avio-saobraćaj se neće vratiti na nivo od prije krize prije 2023. godine, ocijenila je Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA).

Prvo će se ovog ljeta ponovo pokrenuti unutrašnje veze, posle čega će uslijediti mnogo sporije obnavljanje međunarodnog saobraćaja.

Po ocjeni te organizacije koja okuplja 290 aviokompanija, saobraćaj će 2021. (mjeren kilometrima po putniku) biti 24% manji od nivoa 2019, zasnovano na pretpostavci da će obnova početi u trećem tromjesečju 2020. ponovnim otvaranjem unutrašnjih veza.

Obnova aviosaobraćaja zavisi od brzine kojom se otvaraju granice i od brzine oporavka privrede svijeta, a uticaj na dugolinijski saobraćaj će biti mnogo veći i trajaće mnogo duže, navela je ta organizacija.

Po pesimističkijem scenariju - ukoliko restrikcije za saobraćaj budu trajale i u trećem tromjesečju ove godine, IATA predviđa da će nivo saobraćaja pasti 34% 2021. godine.

Prema anketi te organizacije 58% ispitanih putnika će u prvo vrijeme ograničiti putovanja na domaće letove, po svojoj zemlji.

Generalni direktor IATA-e Aleksander Žuniak je rekao da to ukazuje koliko je važno da se donesu zajedničke mjere za zdravstvenu bezbjednost u avionskim putovanjima. Rekao je da se sada vode pregovori na međunarodnom nivou da se utvrde određene zajedničke mjere kontrole i sanitarne mjere.

Dok se čeka da stigne vakcina protiv novog korona virusa, IATA se zalaže za kombinaciju različitih mjera, među kojima je nošenje maske i kontrola temperature putnika.

Ta organizacija je strogo protiv mjera karantina putnika pri dolasku na odredište.

Kako je navela, 69% ispitanih putnika je reklo da bi odbilo da putuje u slučaju da ih na kraju puta čeka 14-dnevni karantin.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.