Izvor: Tanjug | Petak, 15.05.2020.| 07:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Strani radnici u Italiji dobiće dozvolu boravka i rada na nekoliko mjeseci

Ilustracija (Foto: Lorenza62/Shutterstock)
Između 100.000 i 300.000 stranih radnika, koji trenutno rade u Italiji, a nemaju stalnu dozvolu boravka, niti dozvolu za rad, novom odlukom Vlade moćiće da legalizuju svoj status - dobiće dozvolu boravka i rada na nekoliko mjeseci, a kada prođe epidemija, tražiće se, najavljeno je, dugoročnije rješenje.

Riječ je o tome da će strani radnici , među kojima je veliki broj onih koji rade u poljoprivredi, turizmu, restoranima, barovima , ali i cijela "armija", pretezno žena - stranaca, koje rade po kućama, čiste ili čuvaju stare i bolesne osobe, moći da dobiju dozvolu boravka, a s time i sva prava i obaveze koje predviđa zakon.

Najveći broj tih, sa stanovišta zakona "nevidljivih" radnika, je zaposlen "na crno", rade uz minimalnu dnevnicu, bez uplata za penziono i zdravstveno osiguranje. Njihov nelegalan status često ih dovodi u polurobovski položaj, jer zavise od volje i raspoloženja poslodavaca, prinuđeni su da rade i po 12 sati uz minimalnu nadnicu, često im oduzimaju dokumente, da bi ih ucenjivali.

Na jugu Italije, gde su velike plantaže sezonskog voća i povrća, strani radnici, većinom iz Afrike, žive u improvizovanim naseljima, koja podsjećaju na brazilske favele, u barakicama napravljenim od materijala iz smeća, bez vode, i bez sanitarija i sasvim prepušteni milosti posrednika, koje u Italiji zovu "caporali", nešto kao goniči robova, koji ih iznajmljuju za rad vlasnicima plantaža na na dan ili sedmicu.

U postupak donošenja mjere, koja se odnosi na strane radnike u Italiji, od početka je bilo uključeno ministrarstvo unutrašnjih poslova, jer je nelegelan status stranaca omogućio mafiji da se uključi i profitira i u tom segmentu.

- Ne radi se o šakama, već o osobama - objasnila je ministarka unutrašnjih poslova Lucijana Lamorgeze.

Ministarka poljoprivrede, Tereza Belanova, koja je čak prijetila ostavkom, ako se ne usvoji mjera legalizacije stranih radnika, zaplakala je nakon što je odluka donesena:

- Za neke to je možda marginalno, ali za mene je status stranaca u Italiji fundamentalan - rekla je ministra Belanova.

Predsednik partije Severna liga Mateo Salvini zamerio je ministarki Belnova što plače za strancima, "umesto da bude ganuta sudbinom Italijana".

Problem stranih radnika u Italiji nije nov, traje decenijama i mnogo je složeniji od jednostavne legalizacije njihovog statusa. I prethodne vlade pokušale su da reše problem.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.