NavMenu

Direktor Svjetske trgovinske organizacije podnio ostavku

Izvor: Beta Petak, 15.05.2020. 07:47
Komentari
Podeli
(Foto: s_oleg/shutterstock.com)
Generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije (STO), Brazilac Roberto Azevedo saopštio je da odlazi sa funkcije 30. avgusta, godinu dana prije isteka svog drugog mandata, i dodao da nema političke ambicije.

- U pitanju je lična, porodična odluka i uvjeren sam da je ona najbolja u interesu organizacije - rekao je Azevedo na onlajn sastanku članova STO.

Svjetska trgovinska organizacija (STO) ranije juče spremala se da izda objavu u vezi generalnog direktora, posle vijesti u medijima da će on napustiti svoje mjesto prije isteka mandata 2021.

Informacije o očekivanoj ostavci generalnog direktora STO odjeknule su kao bomba u jeku krize korona virusa, koja je teško pogodila svjetsku privredu.

Reagujući na informacije u medijima u kojima se najavljuje prevremeni odlazak Azavede, portparol organizacije Kit Rokvel rekao je za France-Presse da će STO imati objavu na tu temu posle sastanka šefova delegacija.

Više diplomatskih izvora navelo je da će na dnevnom redu sastanka biti budućnost Azavede.

Vjerovatno preuranjeni odlazak Brazilca događa se u vrijeme kada svjetska privreda bilježi najteže usporavanje od Velike depresije 1930-ih godina. Svjetska trgovina pogođena je punom snagom pandemije korona virusa zbog koje su drastično smanjena proizvodnja i trgovinska razmjena.

Nezavisno od krize korona virusa STO već mjesecima prolazi kroz svoju duboku krizu u vezi sa tijelom za regulisanje trgovinskih sporova između članica.

Brazilac, karijerni diplomata Roberto Azavedo, koji je došao na čelo Svjetske trgovinske organizacije 2013. godine, naslijedivši Francuza Paskala Lamija, počeo je svoj drugi četvorogodišnji mandat u septembru 2017. godine. Mandat treba da mu se završi krajem avgusta 2021.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.