Izvor: Indikator | Četvrtak, 14.05.2020.| 10:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Neovlaštena prodaja podataka o poslovanju kompanija - FIA podnijela krivičnu prijavu protiv slovenačke firme Company Wall

Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Finansijsko-informatička agencija FBiH podnijela je krivičnu prijavu Upravi policije FBiH protiv slovenačke kompanije Company Wall zbog neovlaštene prodaje podataka o poslovanju kompanija.

Finansijsko-informatička agencija FBiH (FIA) i Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge Republike Srpske (APIF) raspolažu ispravnim podacima o preduzećima iz oba entiteta, a jedine ovlaštene kompanije koje određeni broj tih podataka mogu kupiti od njih su LRC i Bisnode. Međutim, na tržištu je od ove godine prisutna treća firma, Company Wall, koja nema sklopljene ugovore o kupovini informacija od APIF-a i FIA.

U APIF i FIA je Business Magazine-u potvrđeno da nikada nisu potpisali ugovore o kupovini podataka sa Company Wall. Iz APIF-a su rekli da im se Company Wall prošle godine javio i zatražio ponudu ugovora. Međutim, nakon što im je APIF poslao svoju ponudu, iz Company Walla se više nisu javljali.

Direktor FIA Esad Mahmutović je potvrdio da je prije nekoliko sedmica Federalnoj upravi policije FIA podnijela krivičnu prijavu protiv preduzeća Company Wall.

- Zbog istražnog postupka ne bih iznosio više detalja. Neko može reći da je podatke našao na ulici, ali to ne znači da ima pravo te podatke koristiti i komercijalizirati. Firmi Company Wall pravo na korištenje podataka za preduzeća iz FBiH nije dato od strane FIA, odnosno, nemaju potpisan ugovor sa nama. Oni navode da imaju podatke o preduzećima iz FBiH za posljednje tri godine. To praktično znači da su budžet FIA oštetili za oko 700.000 KM - kazao je Mahmutović.

Klemen Kljun, vlasnik firme Company Wall, na upit da li njegova firma ima sklopljene ugovore sa APIF-om i FIA, nije dao direktan odgovor, navodi Business Magazine.

Emil Kučković, izvršni direktor firme LRC koja je uz firmu Bisnode jedina ovlaštena za kupovinu podataka od APIF-a i FIA na području Bosne i Hercegovine, rekao je da ih ti podaci godišnje koštaju (za oba entiteta i Brčko distrikt) oko 320.000 KM.

- Svake godine potpisujemo ugovor koji u sebi ima niz pravila kojih se moramo pridržavati da bi ustupali podatke. Ti podaci se ne mogu ustupati u izvornom obliku nego kao proizvodi koje mi kreiramo i kao takve nudimo na tržištu. Bilo kakva krađa tih podataka i neovlaštena distribucija šteti državi, a upitna je i njihova tačnost prilikom preuzimanja. To sve na neki način šteti cijeloj privredi - rekao je Kučković.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.