Izvor: Indikator | Četvrtak, 14.05.2020.| 15:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Predaja gradilišta Bloka 7 TE Tuzla Kinezima moguća u junu - Pripremni radovi se odvijaju predviđenom dinamikom

Zbog pandemije koronavirusa početak izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla još je na čekanju.

Kineski konzorcij, koji će graditi ovaj blok, u martu je trebao preuzeti dio pripremljenog gradilišta, međutim, to je spriječila pandemija. Dok se na početak izgradnje još čeka, pripremni radovi se odvijaju nesmetanom dinamikom, izvještava Federalna TV.

Lider konzorcija koji će graditi Blok 7 u Termoelektrani Tuzla je kineska Gezhouba, čije je sjedište u Wuhanu, prvom žarištu koronavirusa u svijetu. Zbog te činjenice, ali i blokade granica, njihov skoriji dolazak je upitan, a time i početak izgradnje Bloka 7. Izradu preliminarnog dizajna i glavnog projekta, kineski partneri realizuju elktronskim putem.

- Postoji mali zastoj zbog pandemije koronavirusa i nemogućnosti dolaska partnera iz Kine u BiH. Ostale aktivnosti se odvijaju planiranom dinamikom. EPBiH do 30. juna planira izvršiti uplatu 15% avansa, kao što je predviđeno ugovorom za izgradnju Bloka 7 - navodi Admir Andelija, direktor EPBiH.

Pripremni radovi, koji koštaju 18 mil KM, trebalo bi da budu završeni do novembra. Nakon uplate avansa, počet će teći ugovor kojim je predviđeno da radovi budu završeni za 56 mjeseci.

- Plato, tamo gdje će se graditi Blok 7, već je spreman da se kineski partner uvedu u posao. Međutim, zbog koronavirusa to je prolongirano. Mi ćemo u šestom mjesecu predati dio radilišta kineskim partnerima kada i stupa na snagu ovaj ugovor. Očekujemo da Blok do sredine ili krajem 2024. godine bude na mreži - kaže Andelija.

Ukupna vrijednost ugovora za izgradnju Bloka 7, instalisane snage 450 MW je 1,5 mlrd KM, 15% je vlastito učešće Elektroprivrede BiH, a 85 % je kredit kineske Exim banke.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.