Izvor: Tanjug | Četvrtak, 14.05.2020.| 07:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

TUI otvara hotele u narednim danima, ali i otpušta radnike

(Foto: Paul Velgos/shutterstock.com)
Njemačka turistička kompanija TUI saopštila je da razmatra ukidanje više hiljada radnih mjesta kako bi smanjila gubitke zbog izbijanja pandemije korona virusa. Njemački tur operater je naveo da je spreman za nastavak operativnih aktivnosti, a da će svoje prve hotele na njemačkoj obali ponovo otvoriti u narednim danima.

Njemačka vlada je pružila garancije kompaniji TUI za odobravanje zajma od 1,8 mlrd EUR kako bi ublažila posljedice zatvaranja zbog epidemije.

Kompanija je saopštila da će zbog stalne nesigurnosti usljed pandemije korona virusa, koja je u velikoj mjeri zaustavila međunarodna putovanja i turizam, morati da smanji administrativne troškove za 30%.

Generalni direktor Fric Jousen rekao je da će to uticati na možda čak 8.000 radnih mjesta na globalnom nivou, koja neće biti popunjena ili će biti ukinuta.

On je dodao da bi kompanija iz krize trebao da izađe jača, i ako će biti drugačija jer i tržišno okruženje je drugačije u odnosu na period prije izbijanja pandemije.

Turizam će se oporaviti do nivoa na kojem je bio prije korona krize najkasnije do 2022. godine, a evropska sezona godišnjih odmora biće ponovo pokrenuta već u julu, ocjenjuje Fric Jousen, prenosi Reuters.

Objasnio je i da će TUI u budućnosti zauzeti fleksibilniji stav po pitanju da li treba da posjeduje imovinu u svom vlasništvu ili ne.

On je naveo da, iako smatra da TUI treba i dalje da ima sopstvenog avioprevoznika, treba sagledati da li je potrebno da kompanija posjeduje vlastite avione ili da ih iznajmljuje, kao i da treba preispitati broj avio-kompanija kojima TUI upravlja.

- Mislima da prodaja svih naših avio-kompanija nije realna. Prije tri godine imali smo šest avio-kompanija, sada imamo tri. Da li je ispravno imati tri? Ovo su pitanja koja moramo postaviti - rekao je Jousen.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.