NavMenu

Aviokompanije neće morati da ostavljaju prazna mjesta u avionima, maske obavezne

Izvor: Tanjug Četvrtak, 14.05.2020. 07:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jelena Đelić)Ilustracija
Aviokompanije neće morati da ostavljaju prazna mjesta u avionima radi socijalne distance između putnika, ali će putnici na letovima u Evropskoj uniji morati da nose maske u avionima i na aerodromima, prema planovima EU za oživljavanja putne industrije.

Evropska komisija je objavila neobavezujuće preporuke, u okviru širih predloga za spasavanje posrnulog turističkog sektora, koji je ranije imao udio od oko 10% u BDP-u Unije i zapošljavao gotovo 12% radne snage, prenosi Reuters.

Komisija je takođe saopštila da će pokrenuti sudske postupke protiv zemalja koje krše zakon EU time što ne obezbjeđuju povrat novca putnicima u slučajevima otkazivanja putovanja ili letovanja zbog pandemije korona virusa.

- Polazna osnova je ovde da evropski potrošači imaju pravo na povraćaj novca, ako to traže - rekla je Margret Vestager, zamjenica šefa EK.

Komisija je navela da će aviokompanije morati da ograniče rizik od infekcije, što bi se moglo postići naprednim bolničkim sistemom filtriranja vazduha, korišćenjem lične zaštitne opreme i ograničavanjem kretanja.

- Zbog toga se ne preporučuje obaveza primjene praznih sjedišta za veće fizičko distanciranje u avionima - piše u dokumentu Evropske komisije.

Preporučuje se i reorganizovanje postupka čekiranja, predaje i preuzimanja prtljaga na aerodromima kako bi se izbjeglo okupljanje ljudi i gužve.

Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj (IATA) već je preporučilo mjerenje temperature putnicima prije ukrcavanja, uzimanje ličnih podaka od putnika kako bi bilo moguće praćenje njihovih kontakata, kao i dezinfikovanje terminala i opreme.

IATA, koja je procjenila da bi korona kriza mogla da košta aviokompanije ukupno 314 mlrd USD, takođe je preporučila nošenje maski za lice tokom letova, ali ne i blokiranje srednjih sjedišta u avionima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.