Izvor: eKapija | Srijeda, 13.05.2020.| 12:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

VLADA FBiH: Dobri efekti odluke o ograničavanju marže na naftne derivate


(Foto: Anna Moskvina/shutterstock.com)
Vlada FBiH se upoznala sa informacijom o efektima propisivanja mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem marži u veleprodaji i maloprodaji naftnih derivata.

Informacija se odnosi na maloprodajne cijene naftnih derivata na benzinskim pumpama u Federaciji BiH nakon donošenja Odluke o prepisivanju mjera neposredne kontrole cijena, kojom je privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo naftnim derivatima propisana maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,06 KM/litru derivata i maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,25 KM/litru derivata.

U martu 2020. godine, i pored značajnog sniženja rafinerijskih cijena u regionu, u Federaciji BiH se nije desilo odgovarajuće sniženje veleprodajnih i maloprodajnih cijena.

Naime, trgovci su i u okolnostima proglašenja vanrednog stanja u Federaciji BiH i dalje imali nerealno visoke cijene derivata i veoma visoke marže.

Nakon Odluke Vlade FBiH je efekat uštede na prosječnom rezervoaru od 50 litara 77,5% za benzin BMB 95 u odnosu na iznos uštede koji je trebao biti 18. marta 2020. godine, a za dizel na prosječnom rezervoaru od 50 litara efekat uštede je 81,5%, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.